Google AdWords ingezet voor verspreiding van malafide Chrome webbrowser

Cybercriminelen blijken Google AdWords te hebben misbruikt om een malvertising campagne op te zetten. De campagne was gericht op zowel Windows als macOS gebruikers, maar trof door een technische fout aan de kant van de aanvaller uiteindelijk alleen macOS gebruikers.

De aanval is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Cylance. In een blogpost beschrijft Jeffrey Tang, Executive Mischief Consultant bij Cylance hoe aanvallers een Google AdWords campagne hebben ingezet in een poging een malafide installatiebestand voor de webbrowser Google Chrome aan de man te brengen. Dit bestand is geïdentificeerd als 'OSX/InstallMiez' of ’OSX/InstallCore’.

Gebruikers ongemerkt doorverwijzen

De malware wordt aangeboden via een advertentie die wordt getoond zodra gebruikers via Google zoeken naar ‘Google Chrome’ op de zoekmachine Google.com. Deze advertentie lijkt te wijzen naar ‘www.google.com/chrome'. Wie echter op de link klikt wordt doorgestuurd naar 'www(punt)entrack(punt)space, en vervolgens doorgestuurd naar 'googlechromelive(punt)com’. Op deze pagina wordt het malafide installatiebestand aangeboden.

De aanval is moeilijk door gebruikers te herkennen. Ook als gebruikers hun muis boven de URL laten zweven wordt in de linker onderhoek van de webbrowser ‘www.google.com/chrome' getoond. Tang merkt op dat een zoekopdracht op het woord ‘Chrome’ een vergelijkbare advertentie oplevert, die wel naar de legitieme webpagina van de webbrowser Chrome verwijst.

macOS

Zodra gebruikers zijn aangekomen op de malafide downloadpagina 'googlechromelive(punt)com’ worden zij afhankelijk van hun besturingssysteem op verschillende manieren doorverwezen. macOS gebruikers worden doorverwezen via 'ttb(punt)mysofteir(punt)com', 'servextrx(punt)com' en 'www(punt)bundlesconceptssend(punt)com', waarna het malafide bestand FLVPlayer.dmg wordt gedownload. Tang wijst erop dat de malware hash van dit bestand continu veranderd, wat het detecteren van de malware bemoeilijkt.

Windows gebruikers hebben meer geluk. De cybercriminelen verwijzen Windows gebruikers door naar 'admin(punt)myfilessoft(punt)com’. Deze webpagina geeft echter een DNS foutmelding, waardoor gebruikers uiteindelijk geen malware voorgeschoteld krijgen.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Proofpoint: TA547 richt zich op Duitse bedrijven met Rhadamanthys Stealer

Onderzoekers van Proofpoint identificeren een nieuwe e-mailcampagne van TA547. Deze richt zich op Duitse bedrijven en heeft als doel het afleveren van Rhadamanthys malware

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Dreigingsactoren leveren malware via YouTube

Proofpoint  Emerging Threats ziet dat de aflevering van malware voor het stelen van informatie via YouTube plaatsvindt. Voorbeelden hiervan zijn Vidar, StealC en Lumma Stealer. De aflevering vindt plaats via illegale software en cracks van videogames