‘Speciale worm kan Mirai-botnet bestrijden’

malware

Een beveiligingsonderzoeker wil het Mirai-botnet gaan bestrijden met een worm. Deze worm zoekt actief naar apparaten met kwetsbaarheden die door de Mirai malware worden misbruikt. Vervolgens wijzigt de worm de standaard inloggegevens voor telnet, zodat de Mirai-malware de machines niet kan toevoegen aan een botnet.

De worm is ontwikkeld door Jerry Gamblin, meldt The Register. De beveiligingsonderzoeker deelt zijn worm op zijn GitHub-pagina. Gamblin stelt overigens dat de worm een proof of concept is en zijn project een academisch onderzoeksproject. Met dit project wil de onderzoeker aantonen dat het mogelijk is een worm te ontwikkelen die kwetsbaarheden in apparaten dicht. Gamblin lijkt niet als doel te hebben de worm daadwerkelijk los te laten.

Nematode

Gamblin noemt de worm zelf ‘nematode’, een worm die in het Nederlands ook wel ’rondworm’ wordt genoemd. De worm is gebaseerd op de broncode van de Mirai-malware, die begin oktober op internet wordt gepubliceerd. Deze broncode wordt ook gebruikt om het Mirai-botnet te bouwen die vermoedelijk achter de recente grootschalige DDoS-aanval op DNS-provider Dyn zat.

De aanpak van Gamblin is overigens niet nieuw. The Register wijst op eerdere nematoden die in 2004 zijn ingezet om de Blaster- en Santy-malware te bestrijden.

Meer over
Lees ook
Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Proofpoint: APT TA450, MuddyWater gebruikt nieuwe tactieken en richt zich op Israëlische medewerkers

Onderzoekers van Proofpoint nemen sinds kort nieuwe activiteit waar van de aan Iran gelinkte dreigingsactor TA450. Deze dreigingsactor is ook bekend als MuddyWater, Mango Sandstorm en Static Kitten.

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Exclusieve samenwerking Orange Cyberdefense en Salvador Technologies verbetert veerkracht OT-omgevingen

Orange Cyberdefense kondigt een exclusieve strategische samenwerking aan met Salvador Technologies. Dankzij deze samenwerking komt Salvador’s Cyber Recovery Unit op de Nederlandse markt beschikbaar en breidt Orange Cyberdefense het portfolio rondom OT-securitydiensten verder uit. Met de oplossing van Salvador kunnen organisaties hun getroffen pc’s1

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

TA866 keert terug in grootschalige e-mailcampagne

Proofpoint onderzoekers stellen de terugkeer van TA866 in een grootschalige e-mailcampagne vast. TA866 was negen maanden afwezig. Op 11 januari 2024 blokkeerde Proofpoint een grootschalige campagne van enkele duizenden e-mails gericht op Noord-Amerika.