Google wil dat alle websites aan Certificate Transparency standaard gaan voldoen

Google kondigt aan vanaf oktober 2017 een Certificate Transparency beleid te gaan hanteren in de webbrowser Chrome. Deze nieuwe standaard maakt het mogelijk websites met een onjuist SSL-certificaat automatisch te detecteren en labelen.

SSL-certificaten geven gebruikers de mogelijkheid de legitimiteit van een website te controleren en zeker te stellen dat zij niet met bijvoorbeeld een phishingwebsite te maken hebben. Cybercriminelen gebruiken steeds vaker gestolen of foute SSL-certificaten om het malafide karakter van hun websites te verbergen. Dit probleem wordt onder andere veroorzaakt door Certificate Authorities (CA’s) die onzorgvuldig omspringen met SSL-certificaten. Zo kreeg de Britse programmeur Gervase Markham in augustus nog door de CA WoSign een SSL-certificaat van GitHub toegewezen.

Door een Certificate Transparency beleid te introduceren in de webbrowser Chrome wil Google dit tegengaan. De webbrowser gaat websites die niet aan de standaard voldoen automatisch als onbetrouwbaar beoordelen. In de praktijk betekent dit dat Google Certificate Authorities (CA’s) dwingt te voldoen aan de Certificate Transparency standaard om te voorkomen dat websites van hun klanten als onbetrouwbaar worden beoordeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *