Privacyorganisaties willen openheid over scannen e-mailverkeer door Yahoo

Na Yahoo roepen nu ook een reeks Amerikaanse privacyorganisaties en burgerrechtenbewegingen op meer openheid te geven over het scannen van e-mailverkeer door Yahoo in opdracht van Amerikaanse inlichtingendiensten. De partijen doen de oproep in een open brief die gericht is aan James Clapper, hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

YahooYahoo ligt al langer onder vuur nadat verhalen de ronde deden dat het bedrijf in opdracht van een Amerikaanse inlichtingendienst het e-mailverkeer van al haar klanten heeft doorzocht op een bepaalde reeks karakters. Het Amerikaanse bedrijf noemde de berichtgeving hierover eerder misleidend, maar geeft weinig duidelijkheid over de zaak. Yahoo stuurde onlangs zelf ook al een brief naar Clapper met het verzoek openheid te geven over de aantijgingen.

Meer openheid

De privacyorganisaties en burgerrechtenbewegingen lijken zich hier nu bij aan te sluiten en sturen eveneens een brief (pdf) naar Clapper met een verzoek openheid. De organisaties willen onder andere informatie over het scannen van e-mailberichten van klanten door Yahoo. Daarnaast willen zij weten of de Amerikaanse overheid hierbij betrokken is en hoe een dergelijke privacyschending te rechtvaardigen valt. Ook willen de partijen weten of de inhoud van e-mailberichten hierbij is bekeken, op welke termen de content gefilterd is en wanneer de surveillance precies is begonnen.

Het is onduidelijk of Clapper inderdaad meer openheid zal geven over het incident. Op de brief van Yahoo is voor zover bekend nog geen reactie van Clapper gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.