Kamervragen over advies om geen aangifte te doen van cybercrime

Een hacker (bron: FreeImages.com/Gabor Kalman)

Voor bedrijven kan het verstandiger zijn cybercriminaliteit niet te melden. Hiermee nemen zij immers ook het risico dat cyberincidenten in de openbaarheid worden gebracht. Deze opmerkelijk uitspraak doet Aldo Verbruggen, partner bij het advocatenkantoor Jones Day en voormalig officier van justitie, tegenover het FD. Voor PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt zijn de uitspraken aanleiding voor Kamervragen.

Verbruggen zegt uiteenlopende cyberincidenten tegen te komen in zijn werk, variërend van DDoS-aanvallen tot aanvallen met ransomware. De overheid dringt al langer aan op het doen van aangifte om meer expertise op te bouwen rond de aanpak van cybercrime. Daarnaast zijn bedrijven sinds 1 januari via de meldplicht datalekken verplicht ernstige datalekken te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

‘Cybercrimezaken worden zelden opgelost’

In het FD stelt Verbruggen echter dat cybercrimezaken zelden worden opgelost. Melding maken van cyberincidenten kan voor het slachtoffer uitmonden in verplicht openbaar making, wat reputatieschade tot gevolg kan hebben. Verbruggen stelt cliënten daarom steeds vaker op de nadelen te wijzen die het melden van cybercrime kan hebben. “Het blijft uiteraard hun eigen beslissing, maar ik heb mijn cliënten nu al een paar keer aangeraden geen aangifte te doen en weet dat afweging van belangen ertoe heeft geleid dat de hack ook niet is gemeld”, aldus Verbruggen.

PvdA-Kamerleden Astrid Oosenbrug en Jeroen Recourt vinden de uitspraak niet door de beugel kunnen. De Kamerleden willen van minister Ard van der Steur van Justitie en Veiligheid weten (pdf) of hij zich distantieert van dit advies.

One Response to Kamervragen over advies om geen aangifte te doen van cybercrime

  1. Norman van Es schreef:

    Begrijpelijk dat Verbruggen dit afraad.
    ZIJN belang en business case bestaat uit zaken die niet gemeld zijn, maar wellater ontdekt. Daar valt aan te verdienen en NIET aan de melders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.