‘Ruim 50 terabytes aan gevoelige data gestolen door voormalige NSA-medewerker’

De National Security Agency (NSA)

Harold M. wordt ervan verdacht ruim 50 terabyte aan gevoelige data te hebben gestolen. Deze grote hoeveelheid vertrouwelijke informatie maakt de voormalige NSA-medewerker een geliefd doelwit van buitenlandse inlichtingendiensten. De vrijlating van Harold M. kan de veilig van de VS dan ook in gevaar brengen, stelt de Amerikaanse openbaar aanklager Rod Rosenstein.

Dit meldt Dark Reading. Harold M. werd begin deze maand gearresteerd op verdenking van datadiefstal. De man was werkzaam voor Booz Allen Hamilton, het bedrijf waar ook NSA-klokkenluider Edward Snowden werkzaam was. Bij een huiszoeking bij Harold M. zou maar liefst 50 terabytes aan gestolen digitale data en zes dozen vol geprinte vertrouwelijke gegevens zijn aangetroffen. De data zou zijn gestolen in periode 1996 tot en met 2016. Het is niet bekend waarom de diefstal gedurende deze twintig jaar niet eerder werd opgemerkt.

Hoge veiligheidsmachtiging

De verdachte blijkt een hoge veiligheidsmachtiging te hebben gehad, wat hem toegang gaf tot veel vertrouwelijke data. Deze veiligheidsmachtiging had Harold M. nodig in verband met verschillende projecten waaraan hij werkte. Tussen 1996 en 2016 is de verdachte werkzaam geweest voor een verschillende organisaties, waaronder zeven die door de NSA zijn ingeschakeld. Voor zijn werk moest Harold M. verschillende geheimhoudingsverklaringen tekenen.

De verdachte wordt er ook van beschuldigd zeer onzorgvuldig te zijn omgesprongen met de geheime documenten. Zo werden vertrouwelijke documenten openlijk in de woning en de auto van de verdachte aangetroffen. Daarnaast zou dit voertuig met regelmaat langs de kant van de weg zijn geparkeerd, en dus gevoelig zijn geweest voor inbraken.

One Response to ‘Ruim 50 terabytes aan gevoelige data gestolen door voormalige NSA-medewerker’

  1. […] er echter van verdacht fors meer data buit te hebben gemaakt dan Snowden. In totaal gaat het om 50 terabyte aan geheime informatie die betrekking heeft op de NSA, US Cyber Command, CIA en National Reconnaissance Office. Het gaat […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.