Miljoenen IP-adressen betrokken bij aanval op DNS-provider Dyn

Een hacker (bron: FreeImages.com/Gabor Kalman)

Bij de grootschalige DDoS-aanval op DNS-provider Dyn zijn tientallen miljoenen IP-adressen betrokken geweest. Het gaat vermoedelijk om Internet of Things (IoT)-apparaten, die door de Mirai malware in een botnet zijn ondergebracht.

Dit meldt Dyn in een verklaring over de aanval. Door de aanval waren verschillende populaire websites waaronder GitHub, NetFlix, Spotify en Twitter slecht of niet bereikbaar. Bij de aanval zouden meerdere aanvalsvectoren zijn gecombineerd, waaronder een aanval met een botnet dat bestaat uit IoT-apparaten.

Mirai malware

Beveiligingsbedrijf Flashpoint liet eerder al weten dat de aanval vermoedelijk is uitgevoerd met een botnet dat is gebouwd met behulp van de Mirai malware. Deze malware richt zich op IoT-apparaten, zoals routers en IP-camera’s.

Het is niet duidelijk wie er achter de aanval zit. De broncode van de Mirai malware is begin oktober op internet gepubliceerd. Hierdoor kan iedereen met voldoende technische kennis met de malware aan de slag. Dyn onderzoekt de aanval.

2 Responses to Miljoenen IP-adressen betrokken bij aanval op DNS-provider Dyn

  1. […] kan aanrichten dan het Mirai botnet uit 2016. Dit botnet werd toentertijd ingezet om onder meer DNS-provider Dyn aan te vallen. Door de aanval waren verschillende populaire websites zoals GitHub, Netflix, Spotify en Twitter […]

  2. […] waarvan de broncode in oktober 2016 werd gepubliceerd. Met behulp van deze malware zijn een groot aantal IoT-apparaten besmet en onderdeel gemaakt van een botnet. Dit botnet is vervolgens ingezet om Dyn en een aantal andere […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.