In Tsjechië opgepakte verdachte mogelijk betrokken bij LinkedIn-hack uit 2012

Handboeien (bron: FreeImages.com/Lance Kidwell)

Een vermeende cybercrimineel die begin deze maand is opgepakt in de Tsjechische hoofdstad Praag wordt verdacht van betrokkenheid van de grootschalige datadiefstal bij LinkedIn in 2012. Hierbij werden de inloggegevens van 117 miljoen accounts buitgemaakt.

Dit meldt persbureau Reuters. De Tsjechische politie maakte deze week bekend in samenwerking met de Amerikaanse FBI de Rus Yevgeniy N. te hebben gearresteerd. Hierbij was in eerste instantie alleen duidelijk de verdachte in verband wordt gebracht met cyberaanvallen op doelen in de Verenigde Staten. Details over de aanvallen werden niet vrijgeven.

Datadiefstal bij LinkedIn

Nu blijkt uit een verklaring van LinkedIn dat de verdachte in verband wordt gebracht bij de grootschalige datadiefstal bij LinkedIn in 2012. Bij deze aanval leek in eerste instantie gegevens van 6,5 miljoen accounts te zijn buitgemaakt. Later bleek het echter te gaan om inloggegevens van maar liefst 117 miljoen accounts.

De FBI heeft om uitlevering van de verdachte gevraagd. Het Russische persbureau TASS meldt dat Rusland zich tegen de uitlevering zal verzetten. Het land wil dat de arrestant wordt overgedragen aan de Russische autoriteiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.