In Tsjechië opgepakte verdachte mogelijk betrokken bij LinkedIn-hack uit 2012

Handboeien

Een vermeende cybercrimineel die begin deze maand is opgepakt in de Tsjechische hoofdstad Praag wordt verdacht van betrokkenheid van de grootschalige datadiefstal bij LinkedIn in 2012. Hierbij werden de inloggegevens van 117 miljoen accounts buitgemaakt.

Dit meldt persbureau Reuters. De Tsjechische politie maakte deze week bekend in samenwerking met de Amerikaanse FBI de Rus Yevgeniy N. te hebben gearresteerd. Hierbij was in eerste instantie alleen duidelijk de verdachte in verband wordt gebracht met cyberaanvallen op doelen in de Verenigde Staten. Details over de aanvallen werden niet vrijgeven.

Datadiefstal bij LinkedIn

Nu blijkt uit een verklaring van LinkedIn dat de verdachte in verband wordt gebracht bij de grootschalige datadiefstal bij LinkedIn in 2012. Bij deze aanval leek in eerste instantie gegevens van 6,5 miljoen accounts te zijn buitgemaakt. Later bleek het echter te gaan om inloggegevens van maar liefst 117 miljoen accounts.

De FBI heeft om uitlevering van de verdachte gevraagd. Het Russische persbureau TASS meldt dat Rusland zich tegen de uitlevering zal verzetten. Het land wil dat de arrestant wordt overgedragen aan de Russische autoriteiten.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.