2.500 ransomware-slachtoffers ontsleutelen data via No More Ransom-project

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

Ruim 2.500 slachtoffers zijn erin geslaagd via het No More Ransom-project data die in gijzeling was genomen door ransomware weer toegankelijk te maken. De cybercriminelen achter de ransomware zijn hierdoor 1,35 miljoen euro aan losgeld misgelopen.

Wetshandhavingsinstanties uit 13 nieuwe landen sluiten zich aan bij No More Ransom. Het gaat om Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Colombia, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Portugal, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast verwacht de Nederlandse politie dat de komende maanden ander wetshandhavingsinstanties en organisaties uit de particuliere sector zich bij het programma zullen aansluiten.

Hulpbron

No More Ransom is op 25 juli 2016 gelanceerd als initiatief van de Nederlandse Nationale Politie, Europol, Intel Security en Kaspersky Lab. De online portal is een hulpbron voor slachtoffers van ransomware. Gebruikers kunnen op de portal informatie vinden over ransomware, de wijze waarop deze malware werkt en hoe zij zich hier tegen kunnen wapenen. Ook kunnen gebruikers data die onverhoopt toch is versleuteld door ransomware proberen te ontsleutelen.

“Europol ondersteunt de uitbreiding van het No More Ransom-project binnen de EU en internationaal volledig, om op een effectieve en gecoördineerde wijze op ransomware te kunnen reageren”, zegt Steven Wilson, hoofd van het European Cybercrime Centre. “Ondanks de steeds grotere uitdagingen heeft het initiatief aangetoond dat een gecoördineerde aanpak van de EU-rechtshandhaving door alle relevante partners gezamenlijk kan resulteren in aanzienlijke successen in de strijd tegen deze vorm van criminaliteit, waarbij we ons richten op de belangrijke gebieden preventie en bewustwording. Ik heb er alle vertrouwen in dat deonline portal de komende maanden nog verder verbeterd wordt. Alle politiekorpsen worden van harte aangemoedigd om zich bij deze strijd aan te sluiten.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.