‘Yahoo scande e-mailverkeer van alle klanten voor Amerikaanse inlichtingendienst’

Yahoo blijkt in 2015 in het geheim e-mailverkeer van klanten te hebben gescand op specifieke informatie. Dit deed het bedrijf in opdracht van Amerikaanse NSA of FBI.

Dit melden anonieme bronnen tegenover persbureau Reuters. Het gaat om drie ex-werknemers en een iemand die bij de spionagepraktijken betrokken was. De eigen cybersecurity afdeling van Yahoo zou niet op de hoogte zijn geweest van de activiteiten. Toen de software die hiervoor is ontwikkeld door dit team werd ontdekt dachten zij in eerste instantie met een cyberaanval van doen te hebben.

Alex Stamos

Toen echter bleek dat het bedrijf bewust het e-mailverkeer van klanten scande zou hoofd security Alex Stamos in juni 2015 bij Yahoo zijn opgestapt. Stamos wil overigens tegenover Reuters niet reageren op het bedrijf. Ook de NSA onthoudt zich van commentaar. Yahoo laat in een reactie op de berichtgeving weten dat Yahoo een bedrijf is dat de wet respecteert en zich aan de Amerikaanse wetgeving houdt.

Het is niet bekend naar welke informatie de Amerikanen op zoek waren. Yahoo zou het mailverkeer hebben gescand op een reeks letters. Dit kan een woord of een zin zijn, maar ook een encryptiesleutel of een bijlage. Het is overigens niet duidelijk wat het scannen van het e-mailverkeer heeft opgeleverd, of Yahoo uiteindelijk data heeft overhandigd aan de NSA of FBI en indien dit het geval is om welke data het gaat.

Meer over
Lees ook
Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

Sluit donderdag 2 december aan bij uw lokale PrivacyConnect Chapter Chair community

De Chapter meetings richten zich op de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van privacyregelgeving, waaronder CCPA, CPRA, Schrems II en LGPD, en voorzien van panels van privacy professionals om operationele best practices te bespreken.