‘Yahoo scande e-mailverkeer van alle klanten voor Amerikaanse inlichtingendienst’

Yahoo blijkt in 2015 in het geheim e-mailverkeer van klanten te hebben gescand op specifieke informatie. Dit deed het bedrijf in opdracht van Amerikaanse NSA of FBI.

YahooDit melden anonieme bronnen tegenover persbureau Reuters. Het gaat om drie ex-werknemers en een iemand die bij de spionagepraktijken betrokken was. De eigen cybersecurity afdeling van Yahoo zou niet op de hoogte zijn geweest van de activiteiten. Toen de software die hiervoor is ontwikkeld door dit team werd ontdekt dachten zij in eerste instantie met een cyberaanval van doen te hebben.

Alex Stamos

Toen echter bleek dat het bedrijf bewust het e-mailverkeer van klanten scande zou hoofd security Alex Stamos in juni 2015 bij Yahoo zijn opgestapt. Stamos wil overigens tegenover Reuters niet reageren op het bedrijf. Ook de NSA onthoudt zich van commentaar. Yahoo laat in een reactie op de berichtgeving weten dat Yahoo een bedrijf is dat de wet respecteert en zich aan de Amerikaanse wetgeving houdt.

Het is niet bekend naar welke informatie de Amerikanen op zoek waren. Yahoo zou het mailverkeer hebben gescand op een reeks letters. Dit kan een woord of een zin zijn, maar ook een encryptiesleutel of een bijlage. Het is overigens niet duidelijk wat het scannen van het e-mailverkeer heeft opgeleverd, of Yahoo uiteindelijk data heeft overhandigd aan de NSA of FBI en indien dit het geval is om welke data het gaat.

2 Responses to ‘Yahoo scande e-mailverkeer van alle klanten voor Amerikaanse inlichtingendienst’

  1. […] in opdracht van een Amerikaanse inlichtingendienst het e-mailverkeer van al haar klanten heeft doorzocht op een bepaalde reeks karakters. Het Amerikaanse bedrijf noemde de berichtgeving hierover eerder misleidend, maar geeft weinig […]

  2. […] Begin oktober bleek daarnaast dat Yahoo in opdracht van Amerikaanse opsporingsinstanties het e-mailverkeer van al haar klanten heeft doorgelicht. Beens wijst ook op de ‘Dump Yahoo’ campagne van Fight for the Future. Deze organisatie die […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.