Datadiefstal Yahoo blijkt niet het werk te zijn van staatshackers

Een hacker (bron: FreeImages.com/Gabor Kalman)

De massale datadiefstal bij Yahoo in 2014 is niet werk van zogeheten staatshackers, maar van een groep professionele cybercriminelen. Deze groep zou zichzelf verhuren aan derde partijen voor het uitvoeren van cyberaanvallen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf InfoArmor. Het bedrijf heeft alle informatie die beschikbaar is over de cyberaanval op Yahoo geanalyseerd. Hiermee wil het bedrijf niet alleen de werkwijze van de cybercriminelen in kaart brengen, maar ook hun motivatie.

Geen staatshackers

Yahoo stelde eerder nog dat de datadiefstal vermoedelijk is uitgevoerd door staatshackers. InfoArmor spreekt dit dus tegen. Het bedrijf wijst naar ‘Group E’, een groep professionele cybercriminelen die vermoedelijk uit Oost-Europa afkomstig zijn. Het merendeel van de klanten van Group E zouden spammers zijn.

De data is oorspronkelijk te koop aangeboden door ‘tessa88’, een gebruikers die op meerdere ondergrondse communities actief zou zijn. Deze gebruikers zou later een samenwerking zijn aangegaan met de gebruiker ’Peace_of_Mind’. Samen fungeren zij als tussenpersonen die data van andere cybercriminelen te koop aanbieden aan potentiële kopers. De cybercriminelen die de data daadwerkelijk hebben buitgemaakt blijven hierdoor buiten beeld. De verkoper biedt naast de gegevens van Yahoo ook een grote hoeveelheid gestolen inloggegevens van anders websites te koop aan.

Analyse

De volledige analyse van de cyberaanval en datadiefstal is hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.