Ernstige kwetsbaarheid in OpenSSL gedicht met noodpatch

OpenSSL dicht met noodpatches een tweetal beveiligingsgaten in OpenSSL, waaronder een ernstige kwetsbaarheid. Het gaat om een beveiligingslek waarmee aanvallers op afstand willekeurige code konden uitvoeren op servers.

Het eerste lek (CVE-2016-6309) is uitsluitend aanwezig in OpenSSL 1.1.0a en is veroorzaakt door een beveiligingsupdate die op 22 september is verschenen. De kwetsbaarheid, die als ‘ernstig’ is geclassificeerd, kan worden uitgebuit door pakketjes van meer dan 16k naar een server te sturen. In principe crasht de server hierdoor, maar OpenSSL waarschuwt dat het in theorie mogelijk is hierdoor op afstand willekeurige code uit te voeren op het systeem.

CVE-2016-7052

De noodpatch dicht ook een tweede beveiligingslek (CVE-2016-7052), waarvan de ernstigheid wordt geclassificeerd als ‘gemiddeld’. Dit lek is alleen in OpenSSL 1.0.2i te vinden, die eveneens op 22 september is verschenen. In OpenSSL 1.1.0 is een CRL sanity check toegevoegd, maar deze ontbrak in OpenSSL 1.0.2i. Indien gebruikers CRL’s proberen te gebruiken in OpenSSL 1.0.2i leidt dit hierdoor tot een crash. OpenSSL adviseert gebruikers te updaten naar OpenSSL 1.0.2j.

Meer informatie over de kwetsbaarheden en de noodpatches is hier te vinden.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1