Energiecontracten van twee miljoen Nederlandse huishoudens gestolen

hacker4-gabor-kalman

De energiedata van twee miljoen Nederlandse huishoudens zijn gestolen door cybercriminelen. Het gaat om gegevens van het energiecontract, waaronder het jaarverbruik, type aansluiting en de einddatum van de contracten.

Dit melden Netbeheer Nederland en Energie-Nederland. De gestolen data is afkomstig uit een centraal register waarin de energiedata van Nederlandse huishoudens wordt geregistreerd. Vermoedelijk is de diefstal het werk van een medewerker van een energiemaatschappij, die niet met naam wordt genoemd. Deze partij zou inmiddels niet langer gegevens waar zij geen recht toe heeft uit het centrale register kunnen halen. De betrokken medewerker is inmiddels niet meer werkzaam voor het bedrijf.

Ongevraagde productaanbiedingen

De gestolen data maakt het mogelijk ongevraagd productaanbiedingen (energiecontracten) per post te doen aan getroffen huishoudens. Het incident is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. "Het is onacceptabel dat deze persoonsgegevens op deze manier zijn opgevraagd", benadrukt directeur André Jurjus van Netbeheer Nederland. “ De klant bepaalt wie er gebruik maakt van zijn data én wanneer”, vult Janine Verweij van Energie-Nederland aan “en moet er vanuit kunnen gaan dat zijn gegevens veilig zijn.”

Het is voor het eerst dat gegevens van energiecontracten van klanten op deze schaal worden gestolen. De diefstal is aan het licht gekomen bij de monitoring van de centrale registers door de netbeheerders. Het incident wordt onderzocht om de risico’s op verkeerd gebruik van data in het vervolg te minimaliseren en stappen te kunnen nemen om misbruik van het systeem in de toekomst uit te kunnen sluiten.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.