Energiecontracten van twee miljoen Nederlandse huishoudens gestolen

Een hacker (bron: FreeImages.com/Gabor Kalman)

De energiedata van twee miljoen Nederlandse huishoudens zijn gestolen door cybercriminelen. Het gaat om gegevens van het energiecontract, waaronder het jaarverbruik, type aansluiting en de einddatum van de contracten.

Dit melden Netbeheer Nederland en Energie-Nederland. De gestolen data is afkomstig uit een centraal register waarin de energiedata van Nederlandse huishoudens wordt geregistreerd. Vermoedelijk is de diefstal het werk van een medewerker van een energiemaatschappij, die niet met naam wordt genoemd. Deze partij zou inmiddels niet langer gegevens waar zij geen recht toe heeft uit het centrale register kunnen halen. De betrokken medewerker is inmiddels niet meer werkzaam voor het bedrijf.

Ongevraagde productaanbiedingen

De gestolen data maakt het mogelijk ongevraagd productaanbiedingen (energiecontracten) per post te doen aan getroffen huishoudens. Het incident is gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. “Het is onacceptabel dat deze persoonsgegevens op deze manier zijn opgevraagd”, benadrukt directeur André Jurjus van Netbeheer Nederland. “ De klant bepaalt wie er gebruik maakt van zijn data én wanneer”, vult Janine Verweij van Energie-Nederland aan “en moet er vanuit kunnen gaan dat zijn gegevens veilig zijn.”

Het is voor het eerst dat gegevens van energiecontracten van klanten op deze schaal worden gestolen. De diefstal is aan het licht gekomen bij de monitoring van de centrale registers door de netbeheerders. Het incident wordt onderzocht om de risico’s op verkeerd gebruik van data in het vervolg te minimaliseren en stappen te kunnen nemen om misbruik van het systeem in de toekomst uit te kunnen sluiten.

One Response to Energiecontracten van twee miljoen Nederlandse huishoudens gestolen

  1. Jeroen schreef:

    Is dit het werk van cyber criminelen of van een interne medewerker? Dat is een belangrijk onderscheid. Beveiliging richt zich vaak op ‘gevaar van buiten’. Gevaar kan echter ook ‘van binnen’ komen. En dat vraagt andere maatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *