Verdachten opgepakt voor betrokkenheid bij DDoS-dienst vDOS

Handboeien

Twee verdachten zijn in Israël opgepakt voor betrokkenheid bij de Cybercrime-as-a-Service dienst vDOS. Met vDOS konden gebruikers tegen betaling een DDoS-aanval opzetten tegen iedere willekeurige website.

Dit meldt beveiligingsonderzoeker Brian Krebs op zijn blog. vDOS is sinds september 2012 actief. In deze periode zouden de twee verdachten tenminste 618.000 dollar hebben verdiend met hun activiteiten. vDOS zou verantwoordelijk zijn voor ongeveer 150.000 DDoS-aanvallen. Gebruikers van vDOS konden kiezen uit verschillende abonnementen, die in prijs varieerden tussen de 20 en 200 dollar per maand. Hoe duurder het account, hoe langer de DDoS-aanvallen die gebruikers konden opzetten duurden.

Groot aantal DDoS-aanvallen per dag

Krebs besteedde onlangs ook al aandacht aan vDOS, en concludeerde hierbij dat de groep tussen april en juli 2016 ongeveer 277 miljoen seconden aan DDoS-aanvallen heeft uitgevoerd. Dit komt neer op 8,81 jaar aan aanvalstijd in slechts vier maanden tijd. Krebs concludeert dan ook dat de aanvallers dagelijks een groot aantal DDoS-aanvallen tegelijkertijd moeten hebben uitgevoerd om deze attack time te kunnen realiseren.

De twee verdachten konden worden aangehouden nadat vDOS doelwit werd van andere cybercriminelen, die een grote hoeveelheid data hebben buitgemaakt. Deze data is in handen gevallen van Krebs en bevat onder andere gegevens van tienduizenden betalende klanten van vDOS en hun doelwitten.

Verdachten waren eenvoudig te traceren

Ook wijst Krebs erop dat beide verdachten weinig moeite hebben gedaan om hun cybercriminele activiteiten te verbergen. Zo sprak één van de verdachten op zijn Facebook pagina openlijk over DDoS-activiteiten en werd hij bij zijn hackersnaam ‘AppleJ4ck’ genoemd. Daarnaast zou het klantenservicesysteem van vDOS zo zijn geconfigureerd dat de tweede verdachte automatisch via sms-berichten op de hoogte werd gesteld van berichten van klanten. Dit telefoonnummer is ook gebruikt bij het registreren van de domeinnaam die voor vDOS werd gebruikt.

Meer over
Lees ook
Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare DDoS-rapport over eerste kwartaal 2024

Cloudflare heeft een rapport uitgebracht over de wereldwijde DDoS-aanvallen in het eerste kwartaal van 2024. De belangrijkste constateringen zijn: 2024 begon met een DDoS-offensief. De verdedigingssystemen van Cloudflare hebben tijdens het eerste kwartaal automatisch 4,5 miljoen DDoS-aanvallen afgeweerd, wat neerkomt op een stijging van 50% op1

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.