Belgische overheid gaat eigenaren besmette computers waarschuwen

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity België (CCB) gaat samen met internetproviders Belgen waarvan systemen besmet zijn met malware en onderdeel uitmaken van een botnet hiervoor waarschuwen. Naar schatting maken ongeveer een half miljoen Belgische computers onderdeel uit van botnets.

Dit meldt De Standaard. Al langer worden lijsten bijgehouden met IP-adressen van systemen die onderdeel uitmaken van botnets. Het is echter niet eenvoudig de identiteit te achterhalen van de eigenaren van deze systemen. Met het oog op privacy kunnen internetproviders de identiteitsgegevens van gebruikers echter niet overhandigen.

Samenwerking met internetproviders

Het CCB gaat daarom een samenwerking aan met Belgische internetproviders. Hierbij levert het CCB IP-adressen van besmette systemen aan de internetproviders, die op hun beurt contact opnemen met getroffen klanten. Het CCB krijgt dus geen inzicht in de identiteit van gebruikers. Zodra gebruikers op de hoogte zijn gesteld van de besmetting worden de lijsten met IP-adressen die door het CCB zijn aangeleverd door de internetproviders vernietigd. De werkwijze is al goedgekeurd door de Belgische privacytoezichthouder.

Voor de samenwerking is op dit moment een principeakkoord gesloten. Naar verwachting volgt het officiële akkoord snel. Tegen het eind van dit jaar moeten de eerste waarschuwingen worden uitgestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.