3.400 datalekken gemeld bij Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dit jaar meldingen van 3.400 datalekken te hebben ontvangen. Bedrijven zijn sinds 1 januari verplicht ernstige datalekken bij deze toezichthouder te melden.

Dit meldt Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, tegenover BNR Nieuws Radio. Tomesen noemt het aantal niet hoog. Hierbij wijst de vicevoorzitter op de 135.000 instanties die in Nederland omgaan met persoonsgegevens en waar deze gegevens dus kunnen uitlekken.

De Autoriteit Persoonsgegevens maakte in april 2016 nog bekend 1.000 meldingen van datalekken te hebben ontvangen. In vijf maanden tijd zijn hier dus 2.400 meldingen bijgekomen. De toezichthouder meldde daarnaast in mei te vermoeden dat niet ieder datalek wordt gemeld. Per jaar verwacht de organisatie 60.000 meldingen van datalekken binnen te komen. Indien deze schatting klopt had de toezichthouder in mei al ruim 20.000 meldingen ontvangen moeten hebben. De teller stond toen echter pas op 1.600 meldingen.

Meer over
Lees ook
Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Bolletje kiest voor het veilige communicatieplatform van Zivver

Zivver, leider op het gebied van veilige communicatie-oplossingen, maakt bekend dat Bolletje heeft gekozen voor Zivvers veilige communicatieplatform. Hierdoor kunnen alle 200 werknemers met een mailaccount op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze privacygevoelige informatie delen.

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

30% van de patiënten maakt zich zorgen over privacy e-healthdiensten

93 procent van de Europese medische organisaties heeft e-health-oplossingen geïmplementeerd, zoals monitoring op afstand via wearable devices en realtime communicatie met patiënten. Dit blijkt uit onderzoek van Kaspersky onder 389 zorgorganisaties uit 36 landen, waaronder 99 zorgverleners uit Europa en 10 in Nederland, naar het gebruik van e-healt1