Met identiteitskaart, bankpas of app inloggen bij de overheid

Wie op dit moment online wil inloggen bij de overheid doet dit met zijn DigiD door het invullen van een gebruikersnaam en wachtwoord, eventueel aangevuld met een code via sms. Op termijn komt hier een nieuwe optie bij: inloggen via DigiD met behulp van een identiteitskaart en het rijbewijs. Daarnaast gaan bedrijven – onder hun eigen naam- inlogmiddelen aanbieden, zoals de bankpas of een app.

Dat schrijft minister Blok van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de Tweede Kamer. De overheid en het bedrijfsleven hebben de afgelopen maanden de werking van deze middelen getest. Zo hebben de banken de werking van de bankpas voor inloggen bij de overheid getest onder de merknaam iDIN. Daarnaast hebben overheid onder de naam Idensys een aantal inlogmiddelen getest die zijn ontwikkeld door het bedrijfsleven. Zo heeft de overheid het gebruik van identiteitskaarten en rijbewijzen met een chip getest. Aangezien deze testen positieve resultaten hebben opgeleverd wil het kabinet nu meerdere inlogmiddelen gaan accepteren. Gebruikers en overheidsorganisaties zijn dan niet meer afhankelijk van één manier van inloggen.

Voorkomen van identiteitsfraude

De nieuwe publieke en private inlogmiddelen bieden meer zekerheid over iemands identiteit, voldoen aan hogere betrouwbaarheidseisen en maken identiteitsfraude moeilijker. De mogelijkheid op veiligere wijze in te loggen schept volgens de overheid ook ruimte voor de introductie van nieuwe online diensten, zoals het inzien van persoonlijke gegevens. Betrouwbare en veilige identiteitscontrole is in de zorg bijvoorbeeld essentieel om eHealth-doelstellingen te behalen. Zo kunnen chronisch zieken vanuit huis hun medische gegevens inzien.

Alle inlogmiddelen moeten aan strenge wettelijke eisen voldoen op het gebied van privacy, veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. Dan kunnen zij gebruikt worden voor inloggen bij de overheid en andere organisaties die het burgerservicenummer mogen gebruiken. De overheid houdt hier toezicht op.

Stapsgewijze uitrol

Na de zomer bespreekt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de plannen met de Tweede Kamer. Daarna wordt gewerkt aan het stapsgewijs beschikbaar maken van de nieuwe inlogmiddelen. De ambitie is dat inloggen met private middelen in 2017 mogelijk wordt. DigiD streeft er naar dat vanaf 2017 de identiteit van mensen extra gecontroleerd wordt door het uitlezen van een identiteitsbewijs. Inloggen met DigiD via het rijbewijs en de identiteitskaart wordt vanaf 2018 mogelijk.