Ruim 900 miljoen Android-apparaten getroffen door beveiligingsgaten

Drivers voor Qualcomm-chipsets die in een groot aantal Android-apparaten wordt gebruikt blijkt een viertal kwetsbaarheden te bevatten. Een combinatie van de beveiligingsgaten stelt aanvallers in staat de controle over apparaten volledig over te nemen. Naar schatting zijn ruim 900 miljoen Android-apparaten door het lek getroffen.

AndroidDe beveiligingsgaten, ook wel de ‘QuadRooter’ kwetsbaarheden genoemd’, zijn ontdekt door beveiligingsonderzoekers van het Check Point Research Team. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepresenteerd tijdens Def Con 24 in Las Vegas en in een whitepaper gebundeld. Door de kwetsbaarheden te misbruiken kunnen aanvallers de rechten die zij hebben ophogen en uiteindelijk root-rechten bemachtigen op een Android-apparaat. Dit is mogelijk door een malafide app te ontwikkelen die alle vier de beveiligingslekken uitbuit.

Updates van Qualcomm

De onderzoekers melden Qualcomm in april te hebben gewaarschuwd voor het beveiligingslek. Het bedrijf heeft inmiddels voor drie van de vier kwetsbaarheden updates beschikbaar gesteld aan fabrikanten van smartphones waarin de problemen worden opgelost. Deze updates zijn echter nog niet door alle fabrikanten beschikbaar gesteld aan klanten. Dit heeft vooral te maken met het feit dat fabrikanten van Android smartphones vaak het Android besturingssysteem aanpassen, waardoor een unieke build ontstaat. De updates van Qualcomm moeten worden aangepast aan deze unieke builds om geschikt te zijn voor de getroffen smartphones. Daarnaast worden lang niet alle Android smartphones nog door hun fabrikant ondersteunt.

Op dit moment hebben gebruikers dan ook geen manier zich te wapenen tegen aanvallen die de QuadRooter kwetsbaarheden uitbuiten. De onderzoekers van Check Point adviseren gebruikers uitsluitend apps uit Google’s Play Store te installeren, aangezien dit het risico op besmetting minimaliseert. Daarnaast heeft Check Point een app beschikbaar gesteld waarmee gebruikers kunnen controleren of hun apparaat is getroffen door een aanval waarin de QuadRooter kwetsbaarheden wordt gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *