Interpol arresteert meesterbrein achter CEO fraude

Handboeien (bron: FreeImages.com/Lance Kidwell)

Een Nigeriaanse man is door Interpol gearresteerd wegens betrokkenheid bij onder andere CEO fraude. Dit is een vorm van cybercrime waarbij aanvallers zich voordoen als de CEO van een bedrijf om medewerkers te overtuigen een groot geldbedrag op hun rekening over te schrijven.

Trend Micro meldt in een blogpost dat de man wordt gezien als het meesterbrein achter een reeks fraudezaken, waaronder CEO fraude, datingfraude en zogeheten ‘419 scams’. Bij deze laatste aanvallen wordt slachtoffers een groot geldbedrag in het vooruitzicht gesteld, dat zij kunnen bemachtigen door vooraf geld voor te schieten.

60 miljoen dollar

De Nigeriaanse man zou hebben samengewerkt met aanvallers uit zowel Nigeria, Maleisië en Zuid-Afrika. In totaal zouden de aanvallers 60 miljoen dollar hebben buitgemaakt. Een van de slachtoffers is volgens Trend Micro zelfs voor 15 miljoen dollar het schip in gegaan.

Trend Micro stelt het meesterbrein achter de aanvallen op het spoor te zijn gekomen tijdens een onderzoek uit 2014 naar malware die gebruikt werd voor CEO fraude. De command en control (C&C) servers van deze malware zouden hebben geleid tot de Nigeriaanse man. Trend Micro heeft deze informatie vervolgens hebben gedeeld met Interpol, wat uiteindelijk heeft geleid tot de arrestatie van de man in juni 2016.

One Response to Interpol arresteert meesterbrein achter CEO fraude

  1. […] honderden slachtoffers zijn gemaakt. Het hoofd van het internationale criminele netwerk werd in juni 2016 gearresteerd. De bende is verantwoordelijk voor 419 oplichtingstrucs variërend van dating scams tot oplichting […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *