Phishers richten hun pijlen op Nederlandse Apple gebruikers

phishing2

Aanvallers proberen via een phishingmail gericht aan Nederland Apple gebruikers inloggegevens in handen te krijgen. De phishingmail stelt dat de Apple ID-accountinformatie van de gebruiker is verlopen en verzoekt hen hun gegevens te updaten door in te loggen op een website. Deze lijkt op het eerste oog van Apple te zijn, maar staat in werkelijkheid onder beheer van de cybercriminelen.

Hiervoor waarschuwt ESET Nederland. De e-mails zijn ontdekt na analyse vanuit het ESET Nederland Security Operations Center (SOC). De aanvallers vragen gebruikers te klikken op een link in de phishingmail, waarna ze op een malafide website moeten inloggen met hun Apple ID-accountgegevens. De hackers gebruiken voor deze website diverse URL’s, waarvan het merendeel niet meer actief is. De phishingmail kan worden herkend aan de onderwerpregel 'Betreffende uw Apple ID'. De aanvallers versturen de phishingmail vanuit verschillende e-mailadressen. ESET noemt het zeer waarschijnlijk dat het daarbij gaat om vervalste versies van bestaande e-mailadressen.

ESET Nederland waarschuwt gebruikers een e-mail met een dergelijk verzoek direct te verwijderen en niet op het verzoek in te gaan. "Geen enkele fabrikant vraagt per e-mail om zogenaamd verouderde inloggegevens bij te werken. Het is dus nooit verstandig op dergelijke verzoeken in te gaan.", zegt Donny Maasland, Head of Cybersecurity Services and Research van ESET Nederland. Hij benadrukt: "Geen enkel besturingssysteem is 100 procent veilig. Ook Apple-gebruikers zijn steeds vaker doelwit van phishing-campagnes. Daarbij komt dat veel Apple-gebruikers geen security-oplossing hebben met anti-phishing." ESET Nederland adviseert regelmatig alle software te updaten en altijd gebruik te maken van beveiligingssoftware.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.