Aanvallers publiceren opnieuw campagnedocumenten van Hillary Clinton

hacker-groot

Opnieuw zijn campagnedocumenten van de Amerikaanse Democratische Partij gepubliceerd. De documenten hebben betrekking op de campagne van presidentskandidaat Hillary Clinton.

In totaal zijn 216 nieuwe documenten online verschenen op het blog van de hacker, die betrekking hebben op onderwerpen als Israël, homorechten en Benghazi, Libië. De aanval lijkt te zijn gepleegd door de cybercriminelen die eerder ook al gestolen campagnedocumenten van de Democratische Partij online publiceerden. De aanvallers kondigden toen al aan op termijn meer informatie te zullen publiceren, wat nu dus ook is gebeurd. Ook zou een deel van de gestolen informatie zijn doorgestuurd naar Wikileaks, die deze informatie openbaar zou willen maken.

Systemen waren lange tijd toegankelijk

De aanvallers hebben vermoedelijk een jaar lang toegang gehad tot de systemen van de Democratische Partij. Hier hadden zij toegang tot allerlei informatie, waaronder e-mailverkeer en chatgesprekken. Daarnaast zijn dus ook allerlei campagnedocumenten buitgemaakt.

Het is niet duidelijk wie er achter de hack zit. De documenten worden gepubliceerd door iemand die hierbij het pseudoniem ‘Guccifer 2.0’ hanteert en claimt Roemeens te zijn. Beveiligingsexperts zetten echter vraagtekens bij dit verhaal, en wijzen juist naar de Russische overheid. De verwijzing naar de Roemeense hacker Guccifer, die betrokken is geweest bij verschillende bekende cyberinbraken en in 2014 een celstraf van zeven jaar opgelegd kreeg in Roemenië voor het hacken van Roemeense ambtenaren, zou slechts een afleidingsmanoeuvre zijn.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.