‘Rusland wil achterdeuren in berichtendiensten verplichten’

Rusland overweegt berichtendiensten te verplichten zogeheten achterdeuren in te bouwen in hun diensten. Deze achterdeuren moeten inlichtingendiensten in staat stellen versleuteld berichtenverkeer te ontsleutelen, zodat zij verdachten in de gaten kunnen houden.

Dit meldt het Russische persbureau TASS. Een wetsvoorstel die het aanbrengen van backdoors moet verplichten ligt op dit moment bij de Russische Doema. Het wetsvoorstel is onderdeel van nieuw antiterreurwetgeving in Rusland en heeft naar verwachting niet alleen betrekking op berichtendiensten, maar ook op social media bedrijven en e-mailproviders.

Bedrijven die weigeren backdoors aan te brengen krijgen volgens het wetsvoorstel een boete opgelegd van 1 miljoen roebel, wat omgerekend bijna 14.000 euro is. Onder andere WhatsApp en Telegram zouden door de voorstelde wetgeving getroffen worden. Naast bedrijven kunnen ook gebruikers die gebruik maken van diensten zonder backdoor boetes opgelegd krijgen. Zo kunnen burgers een boete van maximaal 3.000 roebel, omgerekend zo’n 40 euro, opgelegd krijgen. Voor ambtenaren is de maximale boete met 5.000 roebel (zo’n 70 euro) iets hoger, terwijl bedrijven die de diensten gebruiken maximaal 50.000 roebel (ongeveer 700 euro) opgelegd kunnen krijgen.

Meer over
Lees ook
Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Bescherming bedrijfsprocessen met encryptie wordt noodzakelijk

Het idee van een laptop die geconfigureerd is voor opslag van geheime informatie doet velen denken aan een apparaat voor spionnen. Maar de bescherming van gevoelige bedrijfs- en persoonlijke gegevens is nu belangrijker dan ooit.

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Staatsgeheim - boek van Maarten Oberman

Intro: Veertig jaar geleden kreeg ik van mijn vader de documentatie van het eerste naoorlogse crypto-apparaat. Hij had dat systeem in de jaren 1947 – 1949 gemaakt. De documentatie van dat systeem heb ik jarenlang bewaard, omdat hij had aangegeven dat het later erg interessant zou zijn. Het was indertijd Staatsgeheim en daardoor was er nooit over g1

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Hoe de Trusted Platform Module (TPM) onveilige wachtwoorden vervangt - Beyond Identity

Als je een Windows-of Linux-pc gebruikt, is de kans groot dat er een Trusted Platform Module (TPM) aan het moederbord van je systeem is verbonden. De TPM is een hardwaremodule die in veel lijkt op de SmartCard-chip die in je creditcard is ingebed. Die chip zorgt voor veilige authenticatie van je kaart tijdens betalingstransacties. Dat gebeurt op b1