OM: ‘Cybercriminaliteit wordt de fietsendiefstal van de toekomst’

Cybercriminaliteit zou wel eens de fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden. Naar verwachting heeft over vijf jaar vijftig procent van onze criminaliteit te maken met computers.

Dit zegt procureur-generaal Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Nieuwsuur. Het OM spreekt van een trendbreuk binnen de misdaad. Steeds vaker worden bedrijven en particulieren geconfronteerd met cybercriminaliteit. Ook zijn technieken waarmee systemen of netwerken kunnen worden aangevallen steeds eenvoudiger verkrijgbaar, waardoor ook mensen zonder technische kennis cyberaanvallen kunnen uitvoeren.

Versleuteling en online marktplaatsen

Daarnaast wijst het OM op het toenemende gebruik van digitale middelen door ‘traditionele’ criminelen. Zo maken criminelen gebruik van versleutelde communicatiemiddelen, die door politie en justitie niet tot nauwelijks gekraakt kunnen worden. Ook worden drugs en wapens steeds vaker verhandeld op websites, die zich voornamelijk op het dark web bevinden.

Na de zomer gaat het OM officieren van justitie die zich richten op cybercriminaliteit verder bijscholen. Ook spreekt Van der Burg de hoop uit dat de Tweede Kamer haast maakt met het goedkeuren van de wet Computercriminaliteit III. Deze wet maakt het voor politie en justitie in bepaalde gevallen mogelijk mee te kijken in de computers van verdachten. Deze wet is overigens niet onomstreden.

Cyber-CEO voor Rotterdamse haven

De haven van Rotterdam heeft onlangs overigens René de Vries als speciale ‘cyber-CEO’ aangesteld. De Vries gaat een programma opzetten om de haven digitaal weerbaarder te maken. Aanleiding hiervoor is een incident in de haven van Antwerpen, waardoor drugscriminelen toegang wisten te krijgen tot de systemen van verladers in de haven. Hierdoor konden zij containers waarin drugs verstopt zat eenvoudig volgen en ophalen.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.