OM: ‘Cybercriminaliteit wordt de fietsendiefstal van de toekomst’

Cybercriminaliteit zou wel eens de fietsendiefstal van de toekomst kunnen worden. Naar verwachting heeft over vijf jaar vijftig procent van onze criminaliteit te maken met computers.

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)Dit zegt procureur-generaal Gerrit van der Burg van het Openbaar Ministerie (OM) tegen Nieuwsuur. Het OM spreekt van een trendbreuk binnen de misdaad. Steeds vaker worden bedrijven en particulieren geconfronteerd met cybercriminaliteit. Ook zijn technieken waarmee systemen of netwerken kunnen worden aangevallen steeds eenvoudiger verkrijgbaar, waardoor ook mensen zonder technische kennis cyberaanvallen kunnen uitvoeren.

Versleuteling en online marktplaatsen

Daarnaast wijst het OM op het toenemende gebruik van digitale middelen door ‘traditionele’ criminelen. Zo maken criminelen gebruik van versleutelde communicatiemiddelen, die door politie en justitie niet tot nauwelijks gekraakt kunnen worden. Ook worden drugs en wapens steeds vaker verhandeld op websites, die zich voornamelijk op het dark web bevinden.

Na de zomer gaat het OM officieren van justitie die zich richten op cybercriminaliteit verder bijscholen. Ook spreekt Van der Burg de hoop uit dat de Tweede Kamer haast maakt met het goedkeuren van de wet Computercriminaliteit III. Deze wet maakt het voor politie en justitie in bepaalde gevallen mogelijk mee te kijken in de computers van verdachten. Deze wet is overigens niet onomstreden.

Cyber-CEO voor Rotterdamse haven

De haven van Rotterdam heeft onlangs overigens René de Vries als speciale ‘cyber-CEO’ aangesteld. De Vries gaat een programma opzetten om de haven digitaal weerbaarder te maken. Aanleiding hiervoor is een incident in de haven van Antwerpen, waardoor drugscriminelen toegang wisten te krijgen tot de systemen van verladers in de haven. Hierdoor konden zij containers waarin drugs verstopt zat eenvoudig volgen en ophalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.