Startup spoort toekomstige cyberaanvallen op door dark web te doorzoeken

De Israëlische SaaS startup Sixgill maakt bekend tijdens een investeringsronde 5 miljoen dollar te hebben opgehaald. Sixgill is een bedrijf dat het dark web analyseert om cyberaanvallen op te sporen, nog voordat deze daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

Het dark web is een deel van het internet dat niet geïndexeerd wordt door zoekmachines, en dus niet eenvoudig te vinden is. Ook veel cybercriminelen zijn actief op dit gedeelte van het netwerk, onder andere op hackersfora. Sixgill analyseert dit gedeelte van het internet, waarbij data over gebruikers en activiteiten wordt verzameld. Op basis hiervan worden profielen en patronen gecreëerd over gebruikers van het dark web en de sociale contacten die zij hier onderhouden.

Geplande aanvallen in kaart brengen

Deze big data wordt door het bedrijf geanalyseerd. Hierdoor stelt Sixgill cybercriminelen te kunnen identificeren en eventuele aanvallen die zij plannen in beeld te kunnen brengen. Dit is waardevolle data, die doelwitten in staat stelt voordat een aanval plaatsvindt maatregelen te nemen om de aanval te voorkomen of - indien dat niet mogelijk blijkt - de schade te beperken.

“Sixgill begrijpt het dark web en de mensen die hier actief zijn”, zegt Avi Kasztan, medeoprichter en CEO van Sixgill, tegenover TechCrunch. “Veel cybercriminelen hebben technologie ontwikkeld om detectie door crawlers te voorkomen en de netwerken waarop zij informatie uitwisselen te verbergen. Sixgill’s cyber intelligence platform is ontworpen om te ontdekken waar relevante cybercriminele plekken zich bevinden en deze ‘anti-crawling’ technologieën te overwinnen om criminele activiteiten te ontdekken die diep in het dark web’s social netwerken verborgen zijn.”

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.