Rusland wil verbod op gebruik van westerse apps door ambtenaren

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Om datalekken en de diefstal van staatsgeheimen te voorkomen wil het Russische ministerie van Economische Ontwikkeling ambtenaren verbieden gebruik te maken van westerse mail- en chatapplicaties. Een voorstel voor een dergelijk verbod is door het ministerie voorgelegd aan de Russische president Vladimir Poetin.

Dit meldt de Russische zakenkrant Kommersant op basis van een anonieme bron. Russische overheidsinstellingen zouden steeds vaker het doelwit zijn van cyberaanvallen, wat een groeiende bron van zorgen is voor de Russen. Sinds begin dit jaar is het voor Russische overheidsinstanties al verboden buitenlandse software aan te schaffen.

Dit gaat het ministerie van Economische Ontwikkeling echter niet ver genoeg. Met het verbod op Westerse chat- en mailapps wil het ministerie voorkomen dat gegevens via deze weg in handen kunnen vallen van buitenlandse partijen. Ook wil het ministerie het inhuren van IT-professionals of IT-diensten van buiten Rusland door overheidsinstanties aan banden leggen.

Via: The Moscow Times

Meer over
Lees ook
Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint 2023 Voice of the CISO-rapport: Personeelsverloop verergert dataverlies

Proofpoint, een toonaangevend cybersecurity- en compliance-bedrijf, publiceert zijn jaarlijkse Voice of the CISO-rapport, waarin de belangrijkste uitdagingen, verwachtingen en prioriteiten van Chief Information Security Officers (CISO's) zijn onderzocht. 58% van de Nederlandse CISO's verwacht in de komende 12 maanden een cyberaanval op hun bedrijf.

Vier stappen om gevolgen datalekken en andere beveiligingsincidenten te verkleinen

Vier stappen om gevolgen datalekken en andere beveiligingsincidenten te verkleinen

Datalekken en beveiligingsincidenten zijn niet alleen vervelend, maar ook heel erg duur. Volgens het Cost of a Data Breach Report van het Ponemon Institute bedragen de gemiddelde totale kosten van een datalek rond de 3,92 miljoen dollar. En bij het gemiddelde datalek worden maar liefst 25.575 gegevensbestanden geschonden of gestolen.

Alex Pinto - de man achter het Verizon DBIR

Alex Pinto - de man achter het Verizon DBIR

Het Data Breach Investigations Report (DBIR) van Verizon bestaat al twaalf jaar. Beveiligingsspecialisten analyseren voor het rapport datalekken en andere beveiligingsincidenten die hebben plaatsgevonden. Door de grote hoeveelheid incidenten die geanalyseerd wordt, dit jaar meer dan veertigduizend, ontstaat een goed beeld van de werkwijze van cybe1