Cybercriminelen chanteren bedrijven met beveiligingsgaten

hacker4-gabor-kalman

Cybercriminelen hebben in 2015 tientallen bedrijven gechanteerd. De aanvallers gaan doelgericht op zoek naar kwetsbaarheden in het netwerk van een bedrijf. Vervolgens waarschuwen zij het bedrijf, maar eisen eerst een beloning voordat zij details prijsgeven over het beveiligingslek. In totaal zouden ruim 30 bedrijven afgelopen jaar doelwit zijn geworden van deze praktijken.

Hiervoor waarschuwt IBM. In veel gevallen zouden cybercriminelen zoeken naar bekende kwetsbaarheden, die eenvoudig voorkomen kunnen worden. Denk hierbij aan SQL injecties. Deze beveiligingsgaten kunnen worden opgespoord met tools die cybercriminelen kant en klaar kunnen aanschaffen. In geen enkel geval dat door IBM is onderzocht werd een zogeheten ‘zero-day’ beveiligingslek gebruikt. Dit is een lek dat nog niet eerder bekend was en die dan ook nog niet is gedicht.

Datadiefstal

Zodra de aanvallers toegang hebben verkregen tot het bedrijfsnetwerk proberen zij hier gevoelige of vertrouwelijke informatie op te sporen, waaronder persoonsgegevens. Deze gegevens worden zo snel mogelijk gedownload en doorgaans op een cloud dienst opgeslagen.

Vervolgens sturen de aanvallers een e-mail naar het getroffen bedrijf, inclusief een link naar de gestolen data. De cybercriminelen vragen vervolgens losgeld in ruil voor informatie over de cyberaanval. IBM merkt op dat de aanvallers niet expliciet dreigen de gestolen data openbaar te maken.

‘Schakel de politie in’

IBM adviseert bedrijven die door een dergelijke aanval worden getroffen naar de politie te stappen. Zodra een dergelijke e-mail wordt ontvangen zouden bedrijven direct zoveel mogelijk informatie over de aanval moeten verzamelen, inclusief logbestanden en e-mails die de cybercriminelen hebben verstuurd. Deze informatie kan het bedrijf doorspelen naar de politie.

Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.