OM: ‘Miljoenen euro’s tekort voor effectieve aanpak cybercrime’

euros

Het Openbaar Ministerie (OM) komt miljoenen euro’s tekort om cybercrime effectief te kunnen aanpakken. Allerlei vormen van cybercrime worden op dit moment niet aangepakt door het ontbreken van deskundige capaciteit.

Dit blijkt uit een interne notitie van het OM die in handen is van de Telegraaf. “Het OM functioneert in alle opzichten aan de randen van zijn prestatievermogen”, aldus het OM in de notitie. “Door gebrek aan deskundige capaciteit worden allerlei vormen van cybercrime niet altijd aangepakt.”

Steeds meer slachtoffers

De aanpak van cybercrime is volgens het OM van groot belang, aangezien deze vorm van misdaad steeds meer slachtoffers maakt. Inmiddels zouden meer mensen slachtoffer worden van cybercrime dan van fietsendiefstal. Daarnaast wordt cybercriminaliteit steeds vaker onderdeel van klassieke vormen van misdaad.

SP-Kamerlid Van Nispen wijst erop dat Van Der Steur van Veiligheid en Justitie vorig jaar nog 15 miljoen euro toezegde voor het OM. Door allerlei financiële tegenvallers zou hiervan onder de streep slechts één miljoen euro uiteindelijk bij het OM terecht zijn gekomen. Hierover is Van Nispen boos. Het Kamerlid wil daarom op basis van de uitgelekte notitie vragen stellen aan minister Van der Steur.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.