Europol: ‘Burgers zullen deel van hun privacy moeten opgeven voor veiligheid’

Rob Wainwright, directeur van Europol

Het is noodzakelijk de juiste balans te vinden tussen privacy en IT-beveiliging. Hierbij is niet te voorkomen dat burgers een deel van hun privacy moeten inleveren in ruil voor hun veiligheid.

Dit heeft Rob Wainwright, directeur van Europol, gezegd tijdens een toespraak in Den Haag. Wainwright benadrukt dat de discussie over de balans tussen privacy en digitale veiligheid geen eenvoudige is. Europol noemt sterke encryptie en anonimiseringstechnologieën van groot belang en wijst erop dat er allerlei omstandigheden zijn waarin deze technologieën voor legitieme doeleinden kunnen worden ingezet. Denk hierbij aan het beschermen van de privacy van burgers, het afschermen van bronnen van journalisten en het beveiligen van gevoelige communicatie van legers en opsporingsinstanties.

Constructief en allesomvattend debat

De inzet en effectiviteit van deze maatregelen speelt cybercriminelen echter ook in de kaart, door hen de mogelijkheid te geven hun identiteit en locatie af te schermen, communicatie te beveiligen en financiële transacties te verbergen. Dit beperkt opsporingsinstanties in hun mogelijkheden criminaliteit en terrorisme aan te pakken. Wainwright stelt daarom dat een constructief en allesomvattend debat nodig is over privacy en IT-beveiliging.

Volgens Wainwright blijkt ook steeds vaker dat de tools en diensten die zowel cybercriminelen als terroristen gebruiken steeds vaker overlappen. Deze tools worden op ondergrondse marktplaatsen kant-en-klaar aangeboden, waardoor kwaadwillenden zelf niet meer over technische kennis hoeven te beschikken.

‘Privacy en veiligheid zijn onderdeel van mensenrechten’

Ook stelt Wainwright dat privacy en veiligheid niet als losstaande rechten gezien zouden moeten worden. Beide maken onderdeel uit van meerdere mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting. Het beschermen van deze rechten is één van de kerntaken van opsporingsinstanties. Wainwright spreekt hierbij van een soort sociaal contract, waarmee burgers een deel van hun individuele macht afstaan binnen gedefinieerde en gereguleerde grenzen. Hierbij offeren zij een deel van hun privacy op voor veiligheid.

De directeur van Europol trekt hierbij de vergelijking naar de fysieke wereld, waarin burgers ook allerlei concessies doen op het gebied van privacy om hun veiligheid te vergroten. Denk hierbij aan veiligheidsmaatregelen op vliegvelden, maar ook de monitoring van banktransacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.