Nieuwe dienst spoort cyberincidenten binnen dertig minuten op

Leverancier van beveiligingsoplossingen F-Secure introduceert Rapid Detection Service. Deze nieuwe dienst stelt bedrijven die door cyberincidenten worden getroffen binnen dertig minuten hiervan op de hoogte.

Het kan weken, maanden of soms zelfs jaren duren voordat een datalek aan het licht komt. Daarnaast worden lang niet alle datalekken ontdekt. Zo blijkt uit onderzoek van Gartner dat meer dan 92 procent van de datalekken niet wordt opgemerkt. Veel bedrijven vertrouwen op hun netwerkbeveiliging, maar dat is slechts één aspect van een overkoepelende security strategie. Cybercriminelen gaan steeds verfijnder te werk en het is een kwestie van tijd voordat iemand de beveiliging weet te omzeilen. Het is voor bedrijven dan ook van belang om indringers snel te detecteren en direct actie te ondernemen.

Complex, kostenintensief en tijdrovend

"Voor veel bedrijven is het moeilijk om dit zelf te regelen", zegt Pekka Usva, VP Advanced Threat Protection bij F-Secure. "Ze moeten dan experts op het gebied van cybersecurity aannemen, de juiste monitoring-infrastructuur aanleggen en goede threat intelligence-data binnenhalen. Een zeer complex, kostenintensief en tijdrovend proces; het kan jaren duren voordat zo'n systeem naar behoren werkt. Het is dan ook logisch om dit uit te besteden. Deze investering versterkt de beveiliging direct."

De Rapid Detection Service van F-Secure is een kant-en-klare alles-in-één-oplossing. De service bestaat uit drie onderdelen:

  • Endpoint en Network Decoy-sensoren voor het verzamelen van data over netwerkactiviteit,
  • de threat intelligence en gedragsanalyse van F-Secure waarmee onregelmatigheden worden aangetoond,
  • en het Rapid Detection Center, een team van securityspecialisten dat 24/7 bezig is met het vaststellen van en reageren op cyberincidenten. Wanneer er een indringer wordt gedetecteerd, neemt een expert binnen 30 minuten contact op met de klant. Indien nodig worden aanvullende diensten op locatie aangeboden.
   

Menselijke factor is van groot belang

"De menselijke factor is hierin zeer belangrijk", aldus Erka Koivunen, Cyber Security Advisor bij F-Secure. "Cybercriminelen zijn ook mensen, dus als je ze wilt opsporen, heb je niet genoeg aan technologie alleen. Onze experts weten hoe hackers denken en welke tactieken ze gebruiken om onopgemerkt te blijven. Een ander voordeel van menselijke specialisten is dat er geen vals alarm meer wordt geslagen. Daarmee voorkom je verspilling van tijd, geld en energie."

De Rapid Detection Service adviseert wat de beste manier is om met een cyberincident om te gaan. De klant krijgt precies te horen wat er is gebeurd, hoe de dreiging kan worden geïsoleerd en welke herstelmaatregelen worden aangeraden. Dankzij de snelle detectie, de nauwkeurige diagnose en de praktische adviezen van de experts kunnen bedrijven de schade minimaliseren en snel weer aan het werk. F-Secure biedt ook aanvullende diensten aan, zoals incidentmanagement en forensisch onderzoek op locatie.

Lees ook
Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.