Minister Kamp wil Gmail-account blijven gebruiken

minister-kamp

Minister Kamp van Economische Zaken (EZ) is niet het slachtoffer geworden van spoofing, maar van een phishing aanval. Minister Kamp heeft daarnaast laten weten ondanks de hack ook in de toekomst in sommige gevallen gebruik te zullen blijven maken van zijn Gmail-account voor werkgerelateerde doeleinden.

Dit zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie tegenover Tweakers. Een woordvoerder van het ministerie van EZ zou de termen spoofing en phishing eerder door elkaar hebben gehaald. ”Vaak worden bij een dergelijke ongerichte phishingaanval duizenden e-mailadressen tegelijkertijd besmet. Van een dergelijke ongerichte aanval is de huidige minister dus zeer waarschijnlijk ook een van de slachtoffers geworden", aldus woordvoerster Elsbeth Kleibeuker.

Onduidelijkheden

Rond de hack zijn veel onduidelijkheden. Zo is onduidelijk of minister Kamp gebruik heeft gemaakt van tweetrapsauthentificatie, een beveiligingsmaatregel die Google aanbiedt. Ook is onduidelijk of cybercriminelen ook daadwerkelijk hebben ingelogd op het Gmail-account van de minister.

Minister Kamp erkent in Nieuwsuur ‘af en toe’ zakelijk mails te ontvangen op zijn Gmail-adres. Het is onduidelijk of deze e-mails gevoelige informatie bevatten. Ondanks dat het Gmail-account is gehackt geeft minister Kamp aan in sommige gevallen toch gebruik te zullen blijven maken van het account. Dit zou soms voor praktische redenen nodig zijn.

Lees ook
Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Van social engineering tot DMARC-misbruik: TA427’s informatieverzamelkunst

Onderzoekers van Proofpoint volgen verschillende dreigingsactoren, waaronder TA427. Deze dreigingsactor is ook bekend als Emerald Sleet, APT43, THALLIUM of Kimsuky en wordt gelieerd aan Noord-Korea.

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

KnowBe4-onderzoek: Bijna 70% van Nederlandse werknemers slaat wachtwoorden op in browser

Onderzoek van KnowBe4, aanbieder van ’s werelds grootste platform voor security awareness en gesimuleerde phishing, stelt vast dat ruim 66% van de Nederlanders wachtwoorden opslaat in webbrowsers - groot aantal weet niet dat dit (automatisch) gebeurt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.