Microsoft sleept Amerikaanse overheid voor de rechter wegens dataverzoeken

Een rechter (bron: FreeImages.com/Jason Morrison)

Microsoft wil gebruikers inzicht kunnen geven in dataverzoeken van overheden die op hen betrekking hebben. Het Amerikaanse IT-bedrijf stelt dat de Amerikaanse overheid de Amerikaanse grondwet overtreedt door dit te verbieden. Microsoft sleept daarom het Amerikaanse ministerie van Justitie voor de rechter.

Dit maakt Microsoft bekend in een blogpost. Steeds meer gebruikers kiezen ervoor data op te slaan in de cloud. Dit biedt overheden de mogelijkheid persoonlijke data van gebruikers in handen krijgen door deze data op te vragen bij bedrijven die deze data voor gebruikers opslaan. Hiervoor kunnen overheden zogeheten dataverzoeken indienen. De Amerikaanse overheid verbiedt bedrijven gebruikers in te lichten over het feit dat een dergelijk verzoek op hen betrekking heeft.

Wetgeving en rechtbanken lopen achter

Microsoft is het niet eens met deze werkwijze. Het bedrijf stelt dat gebruikers hun rechten niet opgeven indien zij private informatie verplaatsen van fysieke opslag naar de cloud. Microsoft is van mening dat de Amerikaanse wetgeving en rechtbanken de snelle ontwikkeling van de ICT-sector en de opkomst van de cloud niet hebben weten bijbenen, en dan ook achterlopen.

Om een idee te geven van de hoeveelheid gebruikers waarop dataverzoeken impact hebben geeft het bedrijf ook cijfers vrij over het aantal dataverzoeken dat het heeft binnengekregen. Microsoft stelt in de laatste 18 maanden 2.600 dataverzoeken te hebben binnengekregen. In ruim tweederde van deze zaken wordt geen datum genoemd waarop de verplichte geheimhouding afloopt, en Microsoft betrokken klanten dus mag informeren. Bij de overige zaken wordt een dergelijke data wel genoemd.

Schending van de grondwet

Microsoft is van mening dat de Amerikaanse overheid door deze werkwijze het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet schendt. Dit amendement is bedoeld om burgers te beschermen tegen onrechtmatige fouillering of arrestatie. Microsoft stelt dat de Amerikaanse overheid daarnaast het eerste amendement van de grondwet schendt door bedrijven niet de mogelijkheid te bieden te communiceren met klanten over de wijze waarop overheidsacties hun data raken.

One Response to Microsoft sleept Amerikaanse overheid voor de rechter wegens dataverzoeken

  1. […] leggen en bedrijven in de toekomst gaan verbieden informatie te verspreiden over dataverzoeken. Microsoft is het hier niet mee eens en heeft de Amerikaanse overheid daarom voor de federale rechtbank in Seattle […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *