Minister Plasterk stelt extra beperkingen voor rond aftappen kabelgegevens

ronald-plasterk

De ministerraad bespreekt vandaag een wetsvoorstel minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Hennis van Defensie over de verruiming van de bevoegdheden van de Nederlandse inlichtingendiensten. In de wet worden extra beperkingen gesteld aan het onderscheppen van ruwe kabelgegevens door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD.

Dit melden bronnen aan de NOS. Minister Plasterk heeft zijn eerdere plannen voor de wet aangepast na kritiek vanuit het bedrijfsleven, de politiek en mensenrechtenorganisaties. Door deze aanpassingen worden extra beperkingen opgelegd aan het aftappen van kabelverbindingen door inlichtingendiensten. Zo moeten de AIVD en MIVD voordat zij gegevens mogen onderscheppen voor ieder geval apart toestemming vragen aan een onafhankelijk commissie, die hiervoor nieuw moet worden opgericht. Indien de AIVD of MIVD advocaten of journalisten willen aftappen moeten zij hiervoor toestemming hebben van de rechtbank van Den Haag.

Sleepnet

In een reactie laat digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom weten blij te zijn dat het toezicht wordt versterkt. De organisatie stelt echter ook dat minister Plasterk kennelijk nog steeds een sleepnet wil kunnen inzetten. BOF noemt het zorgelijk dat de minister de kritiek over het sleepnet lijkt te negeren.

“Wij vinden dat de geheime diensten geen toegang moet kunnen krijgen tot de communicatie van de onschuldige burger en al helemaal niet als dat om ontzettend veel informatie van ontzettend veel burgers gaat. Daarbij is ook nog eens niet aangetoond dat het sleepnet zinnig zal zijn”, aldus BOF.

Toezicht wordt verstevigd

“Wat, in ieder geval uit het bericht, blijkt, is dat het toezicht wordt verstevigd. Daar zijn we blij mee. Wij wilden graag dat er bindend toezicht komt op de geheime diensten. Als Plasterk onterecht besluit dat iemand moet worden getapt, dan willen wij graag dat er iemand is die kan zeggen: Nee minister, dat is onterecht, dat mag niet. Dat komt nu in de wet”, aldus BOF. De organisatie vervolgt: “Tegelijkertijd blijven er nog veel vragen over, want hoe gaat het toezicht er precies uitzien? Wordt het een commissie met rechters, voor welke bevoegdheden gaat het verscherpte toezicht allemaal gelden? Dat valt uit het bericht niet op te maken.”

Indien de ministerraad het wetsvoorstel van minister Plasterk goedkeurt kan het voorstel naar de Raad van State voor advies. Vervolgens kan het voorstel in de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld.