Persoonlijke gegevens van 50 miljoen Turken uitgelekt

Privacy (bron: FreeImages.com/marmit)

Persoonlijke gegevens van bijna 50 miljoen Turken zijn uitgelekt bij een grootschalig datalek. Onder andere om namen, adressen, geboorteplaatsen, geboortedata en identificatienummers (burgerservicenummers) zijn uitgelekt.

De data is door cybercriminelen op internet gepubliceerd. Associated Press heeft de proef op de som genomen en heeft tien identificatienummers van Turkse burgers gecontroleerd. Acht hiervan bleken te kloppen.

‘Sommige data stamt uit 2008’

Het is niet duidelijk waar de informatie is buitgemaakt. De Turkse overheid stelt dat de data in 2010 is gestolen. Wired stelt dat sommige data zelfs uit 2008 staat. De data zou tot nu toe echter nog niet onversleuteld op internet zijn gepubliceerd, wat nu wel het geval is.

Bij de gepubliceerde data hebben de daders een bericht geplaatst waarmee zij de Turkse overheid lijken uit te dagen. De boodschap luidt: “Wie had gedicht dat achterhaalde ideologieën, vriendjespolitiek en opkomend religieus extremisme in Turkije zou leiden tot een afbrokkelende en kwetsbare technische infrastructuur?”

Database van nationale politie

Het is de tweede keer in korte tijd dat Turkije wordt getroffen door een groot datalek. In februari publiceerde de hackersgroep Anonymous 18GB aan gevoelige data uit een database die is buitgemaakt bij de Turkse nationale politie.

One Response to Persoonlijke gegevens van 50 miljoen Turken uitgelekt

  1. Adem schreef:

    Gelukkig staat mijn gegevens niet erop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.