Exportlicentie van omstreden Hacking Team ingetrokken

spionage

De Italiaanse overheid trekt de exportlicentie van het omstreden Hacking Team in. Het bedrijf mag zijn spionagesoftware hierdoor niet meer zonder expliciete toestemming leveren aan landen buiten de Europese Unie. De ingetrokken licentie was eigenlijk nog twee jaar geldig.

Dit meldt de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano. Hacking Team is een omstreden bedrijf dat vorig jaar werd getroffen door een cyberinbraak waarbij 400GB aan data werd gestolen. Allerlei gevoelige informatie is door de aanvallers op internet gepubliceerd. Hieruit bleek onder andere dat Hacking Team zijn software heeft geleverd aan overheden die van Amnesty International kritiek krijgen op de wijze waarop zij omgaan met mensenrechten.

Door het intrekken van de exportlicentie mag Hacking Team zijn software niet meer leveren aan 46 landen. Het gaat hierbij onder andere om landen als de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein, Bolivia, Chili, Indonesië, Irak, Jordanië en Kazachstan. Ook landen als Cyprus, Japan, Zuid-Korea en Zwitserland vallen door de opgelegde beperkingen echter buiten de boot. Het is niet bekend waarom de licentie is ingetrokken. Il Fatto Quotidiano wijst echter op de moord op een Italiaanse student in Egypte begin dit jaar. Uit autopsie op het lichaam van de Italiaan blijkt dat hij voor zijn dood is gemarteld.