Politie bezorgd over groeiende aanbod van Cybercrime as a Service

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)

Software om cybercriminaliteit te plegen zijn steeds eenvoudiger en in steeds grotere hoeveelheden beschikbaar. De politie maakt zich grote zorgen over dit groeiende aanbod.

Plaatsvervangend hoofd landelijke recherche Inge Philips en portefeuillehouder Intensivering Aanpak Cybercrime Nationale Politie Rob van Bree trekken in een interview met De Telegraaf aan de bel over het groeiende aanbod. “Het is ’cybercrime as a service’. Softwarepakketjes voor het hacken van websites, phishing en ’ransomware’, waarmee gegevens van een bedrijf kunnen worden gegijzeld, zijn makkelijker te koop en in een steeds groter assortiment”, aldus Van Bree.

Software om cyberaanvallen op te zetten zijn op het Dark Web, een deel van het internet dat uitsluitend met speciale software toegankelijk is. Cybercrime as a Service geeft een leek op het gebied van ICT de mogelijkheid cyberaanvallen op te zetten. Zo kan iedereen tegenwoordig met tools die relatief eenvoudig beschikbaar zijn een ransomware campagne opzetten, data van een bedrijf in gijzeling nemen en losgeld eisen. “De mogelijkheden om cybercriminaliteit te plegen worden steeds groter. Dat is erg zorgwekkend”, aldus Philips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.