Hacker stelt Mexicaanse verkiezingen te hebben gemanipuleerd

mexico-vlag-juan-carlos-arellano

Een Colombiaanse hacker claimt de uitslagen van de Mexicaanse verkiezingen in 2012 te hebben beïnvloed. De man stelt 600.000 dollar (omgerekend zo’n 527.000 euro) te hebben ontvangen om zeker te stellen dat Peña Nieto, de huidige president van Mexico, de verkiezingen zou winnen.

Andrés Sepúlveda doet tegenover Bloomberg zijn verhaal. Sepúlveda zit momenteel in de gevangenis voor een poging de Colombiaanse presidentsverkiezingen van 2014 te manipuleren. Sepúlveda stelt dat hij zich al langer bezighoudt met het manipuleren van verkiezingen. Zo zou hij in 2012 met succes de Mexicaanse verkiezingen hebben beïnvloed. Hiervoor stelt de hacker gebruik te hebben gemaakt van zowel malware als Twitter bots.

600.000 dollar

Sepúlveda stelt dat de 600.000 dollar die hij ontving afkomstig is van een Venezolaanse politiek consultant die actief is in Miami. Dit geld heeft hij gebruikt om een team van hackers in te huren en hen te voorzien van tools. Zo stelt Sepúlveda Russische malware te hebben ingezet om zowel BlackBerry’s, Android smartphones als iPhones van tegenstanders te kunnen hacken. Hierdoor kreeg de hacker inzicht in de activiteiten van politieke tegenstanders. Voor deze software zou hij omgerekend zo’n 44.000 euro hebben betaald.

Daarnaast stelt de hacker op grote schaal Twitter bots te hebben ingezet om de publieke opinie te kunnen beïnvloeden. In totaal zou Sepúlveda de beschikking hebben gehad over zo’n 30.000 Twitter bots, waarmee hij zegt in staat te zijn geweest om trending topics op Twitter te creëren. Ook claimt Sepúlveda in een belangrijk kiesdistrict tienduizenden kiezers in het holst van de nacht te hebben opgebeld. Hierbij stelt de hacker zich in vooraf opgenomen boodschappen te hebben voorgedaan als een tegenstander van Peña Nieto, met als doel deze tegenstander schade toe te brengen.

Bewijsmateriaal vernietigen

Peña Nieto won uiteindelijk de Mexicaanse verkiezingen van 2012. Sepúlveda zegt in een appartement in het Colombiaanse Bogota de verkiezingsuitslagen live te hebben gevolgd. Zodra officieel was bevestigd dat Nieto de verkiezingen had gewonnen is Sepúlveda begonnen met het vernietigen van bewijsmateriaal. Hij boorde onder andere gaten in harde schijven, flash drives en mobiele telefoons. Vervolgens heeft hij deze apparatuur in een magnetron gestopt om de interne circuits te vernietigen. De restanten zegt hij met een hamer in stukken te hebben geslagen.

Papieren documenten zijn door een papierversnipperaar gehaald, waarna de restanten door het toilet zijn gespoeld. Tot slot zegt Sepúlveda servers die hij anoniem had gehuurd in Rusland en Oekraïne te hebben gewist. Zelf noemt de hacker zijn campagne ‘één van de meeste vieze Latijns-Amerikaanse campagnes in de recente geschiedenis’. Ook stelt Sepúlveda dat het manipuleren van de Mexicaanse verkiezingen van 2012 slechts een voorbeeld is van zijn werk. Hij stelt acht jaar lang belangrijke verkiezingen in Latijns-Amerika te hebben beïnvloed. Welke verkiezingen hij nog meer heeft gemanipuleerd laat Sepúlveda in het midden.

Meer over
Lees ook
Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.