Siemens opent centra die industriële installaties beschermen

Siemens eröffnet Cyber Security Operation Center zum Schutz von Industrieanlagen / Siemens opens Cyber Security Operation Centers for the protection of industrial facilities

Siemens opent een reeks Cyber Security Operation Centers (CSOC). De centra zijn gericht op het beschermen van industriële installaties en waarschuwen eigenaren voor eventuele cyberdreigingen en veiligheidsincidenten.

De CSOC’s zijn gevestigd in het Portugese Lissabon, Duitse München en Amerikaanse Milford, Ohio. Vanuit deze locaties controleren Industrial Security-specialisten van Siemens industriële installaties op mogelijke cyberbedreigingen, waarschuwen ondernemingen bij veiligheidsincidenten en coördineren de inzet van proactieve tegenmaatregelen. Deze veiligheidsmaatregelen maken deel uit van de Plant Security Services van Siemens. Hiermee wil Siemens ondernemingen in de productie- en procesindustrie beschermen tegen de voortdurend veranderende veiligheidsrisico's en helpen de beschikbaarheid van hun installaties te bewaken.

Veiligheid in automatiseringsomgevingen

De toenemende integratie van industriële infrastructuren in netwerken door trends als het Internet of Things en Industrie 4.0 vereist adequate veiligheidsmaatregelen voor automatiseringsomgevingen. Siemens speelt hierop in met de Plant Security Services. Met deze diensten helpt het bedrijf klanten bij het maken van een analyse van de veiligheidssituatie (security assessment), de implementatie van veiligheidsmaatregelen zoals firewalls of antivirusprogramma's (security implementation) tot continue, door de CSOC's zelf uitgevoerde bewaking van installaties met managed security services. Zodra een verhoogd risico wordt vastgesteld waarschuwt het centrum de klant, geeft het advies over proactieve tegenmaatregelen en coördineert het de uitvoer ervan.

De maatregelen zijn afgestemd op de ernst van het incident en de mogelijke gevolgen voor de business van de klant. Mogelijke maatregelen zijn onder andere het aanpassen van firewall-regels of het ter beschikking stellen van updates om veiligheidstekortkomingen te verhelpen. Daarnaast biedt Siemens forensische analyse van veiligheidsincidenten. Op deze wijze kunnen ondernemingen rapportages opstellen die voldoen aan internationale normen, zoals ISO 27002 of IEC 62443 en wettelijke voorschriften. Ook krijgen de ondernemingen hierdoor een helder overzicht van de veiligheidsstatus van hun installaties.

Producten van Intel Security

Voor de Plant Security Services gebruikt Siemens producten van haar partner Intel Security, waaronder McAfee VirusScan, McAfee Application Control, McAfee ePolicy Orchestrator (ePO) en McAfee Enterprise Security Manager met Security Information en Event Management.

Lees ook
Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

Sora: een historische ontwikkeling, maar mét beveiligingsrisico’s

De introductie van Sora door OpenAI markeert een mijlpaal in videobewerking. De revolutionaire technologie is opwindend, maar roept tegelijkertijd vragen op over de gevolgen van de rol van AI bij het maken van digitale content en cybersecurity.

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

Verfijndere cyberaanvallen nog geen wake-up call

ABN ARMO: Ondanks het hoge dreigingsniveau blijft de risicoperceptie in het Nederlandse bedrijfsleven achter. Ondernemers lijken de risico’s pas te onderkennen als een aanval tot schade leidt

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

Terugblik met Remco Geerts van Tesorion

InfosecurityMagazine bestaat tien jaar. Wat is er in die tijd veranderd? Die vraag is voorgelegd aan Remco Geerts. Remco is bij Tesorion verantwoordelijk voor strategie en innovatie. Hij zit ruim 25 jaar in de sector. Hierdoor is hij niet alleen de juiste persoon voor die functie, maar ook voor dit interview.