Open Source video surveillance software  

In het lage segment van de beveiligingsmarkt is de prijzenslag begonnen. Voor een paar honderd euro heb je tegenwoordig een camera systeem. Uit recente meldingen blijkt dat er toch vaak dubieuze software in dit soort systemen zit. Zo werd eind 2015 een achterdeur ontdekt in de firmware van een heel goedkoop video surveillance systeem van het merk MVPower. Via deze achterdeur werden screenshots gemaakt maakt en doorgestuurd naar een e-mailadres in China. Als u op zoek bent naar een ‘lowcost’ video surveillance systeem en toch grip wilt krijgen op de veiligheid van de software kan een Open Source systeem een flexibel alternatief bieden.

Open Source betekent letterlijk eigenlijk ‘open broncode’, wat inhoud dat de broncode van de software vrij mag worden gebruikt, ingezien en aangepast, het is dus door ieder in te zien en te gebruiken. Veel Open Source producten hebben een groot netwerk van ontwikkelaars en gebruikers om zich heen. Leden van deze netwerken kunnen voorstellen doen om de bestaande code te veranderen of te verbeteren. Hierdoor worden fouten in de beveiliging snel ontdekt en gedicht en worden de beveiligingsupdates snel gedistribueerd. Het resultaat is een veilig stuk software, zowel nu als in de toekomst.

video1

Zoneminder is gebaseerd op Open Source software en het Linux operating systeem. Het kan worden ingezet als video surveillance systeem. Naast de Zoneminder software is ook MySQL en PHP software benodigd en ook deze zijn Open Source. Tenslotte dient de Linux server voorzien te zijn van een webserver, zoals bijvoorbeeld Apache en dienen tools zoals C++, Perl aanwezig te zijn. Zoneminder is opgebouwd uit verschillende bouwstenen. Een van die bouwstenen is het populaire Video4Linux (V4L) framework. Video4 Linux is een verzameling van device drivers en API’s voor het ondersteunen van realtime video opslag op Linux systemen. Video4 Linux ondersteunt veel soorten camera’s op zowel IP als USB technologie. De output van Video4Linux is gestandaardiseerd en kan daardoor eenvoudig door programmeurs en applicatie bouwers te gebruiken.

video2

Zoneminder heeft een zeer complete web-based interface en ondersteund zelfs Android en iOS-apps en is daardoor via internet toegankelijk en van overal in de wereld. De web-interface is hierdoor ook geschikt voor ‘headless’ systemen. Er is ook een eenvoudige xHTML interface beschikbaar waarmee elementaire besturing mogelijk is, vanuit de wat oudere mobiel telefoons, op basis van deze xHTML.

Zoneminder kan worden gebruikt in omgeving waar meerdere camera’s gewenst zijn. Het is schaalbaar en dus geschikt voor thuisgebruik en klein zakelijk gebruik maar ook voor multi-server enterprise toepassingen is het bruikbaar. De software is compatibel met alles van de Raspberry Pi, tot aan meest moderne server – hardware. Groot gebruiksvoordeel is dat door het gebruik van Open Source software een vendor lock-in wordt voorkomen en is men niet gebonden aan dure licenties of apparatuur.

video3

Naast de elementaire video surveillance systeem functies ondersteunt Zoneminder veel aanvullende functionaliteiten. Zo zijn er bovenop elementaire functies als capture, analyse, recording en het monitoring van videobeelden handige functies waarmee u kunt pauzeren, terugspoelen en zelfs functies als digitale zoom zowel live en historische video zijn aanwezig.

Ook ondersteunt Zoneminder camera besturing zodat gebruikers camera’s kunnen draaien en bewegen. Hiervoor worden de verschillende protocollen voor de Pan / Tilt / Zoom camera’s ondersteund.

Een ander probleem bij ‘normale’ video surveillance systemen is ondersteuning van camera drivers. Door Zoneminder wordt een breed spectrum van camera’s van de verschillende merken en technologieën ondersteund.

video4Net als in de commerciële systemen heeft Zoneminder de functie om events te registeren en schijfruimte te besparen. De Zoneminder geeks noemen deze functie ‘Modect’ het geen staat voor MOtion DeteCTtion en werkt als volgt; wanneer de camera beweging detecteert worden de bijbehorende beelden opgenomen.

Wat betreft communicatie mogelijkheden ondersteund Zoneminder naast IP technologie zelfs de X10 netwerken. X10 is een open standaard voor een communicatieprotocol dat gebruik maakt van het bestaande stroomnet. Een populaire naam voor X10 is “Powerline”. Camera’s zijn vrij eenvoudig via Powerline aan te sluiten en doordat er gebruik wordt gemaakt van het lichtnet scheelt dit hoop aan bekabeling.

Conclusie

Zoneminder is Open Source video surveillance software, met een grote groep enthousiaste ontwikkelaars en gebruikers. Op internet zijn verschillende ZoneMinder Forums te vinden. Vanaf de website www.zoneminder.com kan men voor de verschillende operating systemen de software downloaden. Zo zijn er software bundels voor Ubuntu, RedHat, Debian, Gentoo. Kortom met Zoneminder is relatief eenvoudig een leuk en veilig video surveillance systeem in elkaar te zetten.

Ronald Eygendaal schrijft sinds 1990 over informatiebeveiliging, elektronische & technische beveiliging, fraudedetectie & -bestrijding, en bewaking & beveiliging voor de toon aangevende vakbladen in Nederland en België

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.