Mobiele apparaten aanvallen via MDM software

Een hacker (bron: FreeImages.com/Gabor Kalman)

In iOS 9 zijn verschillende maatregelen genomen om te voorkomen dat gebruikers onveilige apps installeren. Cybercriminelen kunnen echter misbruik maken van een kwetsbaarheid in Mobile Device Management (MDM) software om toch onveilige apps op zakelijke apparaten te installeren.

De kwetsbaarheid is ontdekt door het beveiligingsbedrijf Check Point Software Technologies. MDM software is software waarmee zakelijke mobiele apparaten kunnen worden beheerd. Zo is het mogelijk op afstand een apparaat te blokkeren, data te verwijderen of bepaalde apps naar mobiele apparaten te pushen.

MDM software imiteren

Check Point heeft ontdekt dat cybercriminelen een MDM oplossing kunnen nabootsen om een smartphone of tablet aan te voeren. Hiervoor is het wel nodig de gebruikers te overtuigen een malafide configuratieprofiel voor de MDM software te installeren. Dit kan bijvoorbeeld via een phishing aanval. Zodra dit is gebeurd kunnen aanvallers een man-in-the-middle (MITM) aanval opzetten, opdrachten van vertrouwde MDM software nabootsen en over-the-air een malafide app naar het apparaten pushen.

Zakelijke gebruikers wiens mobiele apparaten zijn voorzien van MDM software worden door Check Point geadviseerd waakzaam te zijn. Gebruikers die via de MDM software een verzoek binnen krijgen om een app te installeren zouden altijd kritisch naar dit verzoek moeten kijken en de legitimiteit hiervan moeten achterhalen. Indien twijfels bestaan over de legitimiteit van het verzoek adviseert Check Point contact op te nemen met de IT-afdeling voordat een installatieverzoek wordt geaccepteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.