Nieuwe ransomware versleutelt volledige harde schijf

De Petya ransomware neemt de volledige harde schijf van slachtoffers in gijzeling (bron: G DATA)

De meeste ransomware versleutelt bepaalde bestanden op de harde schijf van een getroffen machine. De Petya ransomware gaat echter een stuk aggressiever te werk. Indien een machine met Petya geïnfecteerd wordt versleutelt de malware direct de volledige harde schijf.

De nieuwe malware is ontdekt door het Duitse beveiligingsbedrijf G DATA. De cybercriminelen achter Petya zouden hun pijlen vooral richten op bedrijven. Zij nemen via e-mail contact op met de HR-afdeling van een bedrijf en stuurt de afdeling een link naar Dropbox toe. Deze link verwijst volgens de e-mail naar een c.v., maar leidt in werkelijkheid naar een uitvoerbaar bestand.

Harde schijf versleutelen

Indien dit bestand wordt geopend crasht de machine van het slachtoffer. Zodra het systeem weer is opgestart lijkt de harde schijf van het slachtoffer gerepareerd te worden te worden uitgevoerd. In werkelijkheid wordt op dit moment de harde schijf versleuteld. Zodra dit proces is afgerond krijgt het slachtoffer een rood scherm te zien met een doodshoofd en de melding dat zijn harde schijf is versleuteld.

 

De Petya ransomware neemt de volledige harde schijf van slachtoffers in gijzeling (bron: G DATA)

De cybercriminelen eisen losgeld van getroffen slachtoffers. Om gebruikers te stimuleren snel te betalen dreigen de aanvallers het geëiste losgeld na een week te verdubbelen. G DATA onderzoekt op dit moment de werkwijze van Petya. Het beveiligingsbedrijf zegt te vermoeden dat de toegang tot data wordt geblokkeerd, maar data zelf niet wordt versleuteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *