Beveiligingslek maakt ontsleutelen van iMessage berichten mogelijk

Apple’s chatapp iMessage blijkt een beveiligingslek te bevatten waarmee de encryptiesleutel van berichten kan worden achterhaald. Door deze kwetsbaarheid uit te buiten kunnen aanvallers toegang krijgen tot versleutelde iMessage berichten.

iMessage van AppleHet lek is ontdekt door hoogleraar Matthew Green van de Amerikaanse John Hopkins University, meldt The Washington Post. Na het lezen van een beveiligingshandleiding van Apple over het encryptieproces van de software kreeg Green het vermoeden dat iMessage onveilig was. Green trok bij Apple aan de bel over zijn vermoeden, maar kreeg hierop geen reactie. De hoogleraar is daarom met een groep studenten aan de slag gegaan om zijn theorie te bewijzen.

Versleutelde link

De onderzoekers hebben geprobeerd toegang te krijgen tot een versleutelde link naar een foto die op een iCloud server is opgeslagen. Om deze sleutel te achterhalen hebben de onderzoekers een willekeurige encryptiesleutel naar een iPhone gestuurd en hebben diens reactie geanalyseerd. De telefoon accepteert de juiste cijfers en letters, wat het mogelijk maakt karakters van de encryptiesleutel te achterhalen. Door dit proces duizenden malen ter halen kregen de onderzoekers uiteindelijk de volledige encryptiesleutel in handen.

De aanval is getest op iPhones die niet op de laatste versie van iOS draaien. Green stelt dat de aanval ook mogelijk is op nieuwere iOS-versies, maar dat hiervoor middelen nodig zijn die alleen overheden tot hun beschikking hebben. Apple erkent het lek en verhelpt het probleem in iOS 9.3. Het bedrijf adviseert gebruikers deze update dan ook zo snel mogelijk te installeren zodra deze beschikbaar is. Green publiceert meer informatie over de aanval zodra iOS 9.3 beschikbaar is.

One Response to Beveiligingslek maakt ontsleutelen van iMessage berichten mogelijk

  1. […] Beveiligingslek maakt ontsleutelen van iMessage berichten mogelijk – infosecuritymagaz… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.