95% van de HTTPS servers zijn kwetsbaar voor MITM-aanvallen

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

HTTPS wordt op steeds grotere schaal gebruikt. Hierbij wordt de verbinding tussen een server en de machine van een eindgebruiker versleuteld om te voorkomen dat deze verbinding kan worden afgeluisterd. In de praktijk laten veel beheerders hierbij echter steken vallen. Maar liefst 95% van de HTTPS servers blijkt namelijk kwetsbaar voor eenvoudige man-in-the-middle (MITM) aanvallen.

Dit meldt beveiligingsbedrijf Netcraft op basis van eigen onderzoek. Veel servers die HTTPS hebben omarmd maken geen gebruik van HTTP Strict Transport Security (HSTS). HSTSĀ zorgt ervoor dat servers uitsluitend via HTTPS worden bezocht. Indien een gebruiker in de adresbalk van zijn webbrowser het protocol HTTP gebruikt wordt toch het HTTPS protocol gebruikt.

Netcraft stelt dat iedere server die HTTPS gebruikt, maar geen HSTS eenvoudig aangevallen kan worden met een MITM aanval. Deze servers maken het namelijk mogelijk een onbeveiligde HTTP-verbinding op te zetten, die vervolgens gekaapt kan worden. Ondanks dit risico maakt slechts 5% van de servers die HTTPS toepassen gebruikt van HSTS. Netcraft stelt dat er geen reden is HTST niet te implementeren, aangezien dit geen praktische nadelen oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *