Nieuwe malware voor iOS-apparaten opgedoken

Nieuwe malware is opgedoken voor de iPhone en iPad van Apple. De malware heet AceDeveiver en installeert zich zonder gebruik te maken van enterprise certificaten. Dit is opvallend, aangezien de meeste iOS malware deze certificaten wel misbruikt.

De malware is ontdekt door Palo Alto Networks. AceDeceiver is de eerste iOS malware die gebruik maakt van designfouten in Apple´s DRM beveiligingsmechanisme FairPlay en installeert kwaadaardige apps op iOS apparaten. Er zijn tot nu toe drie verschillende iOS apps met AceDeceiver aangetroffen in de App Store, die zijn geüpload tussen juli 2015 en februari 2016. Alle apps deden zich voor als wallpaper apps en stelen persoonlijke gegevens zoals Apple ID´s en wachtwoorden van slachtoffers.

Autorisatiecodes van Apple misbruiken

De malware maakt misbruik van autorisatiecodes die worden verstrekt door Apple zodra een app via iTunes op een computer in de App Store wordt aangeschaft. Met behulp van deze autorisatiecode kan vervolgens op het iOS apparaat worden aangetoond dat deze app daadwerkelijk is aangeschaft, waarna deze kan worden geïnstalleerd.

Bij de aanval met AceDeceiver wordt gebruik gemaakt van Aisi Helper, een programma dat zich voordoet als een tool voor iOS-apparaten. Dit programma is in de praktijk malware en installeert kwaadaardige software op iOS-apparaten die op met een geïnfecteerde machine worden verbonden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een man-in-the-middle (MITM) aanval, waarbij de aanvaller een app in de App Store koopt en de autorisatiecode die bij deze app hoort onderschept. Deze autorisatiecode wordt vervolgens misbruikt om een kwaadaardige app op het apparaat te installeren.

AceDeceiver (bron: Palo Alto Networks)

Malware kan zich nog steeds verspreiden

Hoewel Apple AceDeceiver inmiddels uit de App Store heeft verwijderd, kan de malware zich nog steeds verspreiden. Dit is mogelijk doordat gebruik wordt gemaakt van autorisatiecodes. Zolang de aanvaller een kopie van deze code in handen weet te krijgen hoeven kwaadaardige apps niet in de App Store aanwezig te zijn om deze op een iOS-apparaat te kunnen installeren. Wel moeten slachtoffers Aisi Helper op hun computer installeren en hun iPhone of iPad op deze machine aansluiten om besmet te kunnen raken met de malware.

Op dit moment richten de cybercriminelen achter AceDeceiver zich uitsluitend op Chinese gebruikers. Palo Alto Networks stelt dat het echter om een relatief eenvoudige methode gaat om apparaten die niet zijn gejailbreakt te infecteren met malware. Palo Alto Networks verwacht dat de aanval zich dan ook snel zal uitspreiden naar andere geografische regio’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *