‘Versleuteling van WhatsApp maakt afluisteren van verdachten onmogelijk’

Encryptie (bron: FreeImages.com/Michael Faes)

De versleuteling die de chatdienst WhatsApp, eigendom van Facebook, is het Amerikaanse ministerie van Justitie een doorn in het oog. Het ministerie voert gesprekken met WhatsApp over een mogelijkheid toch toegang te krijgen tot de data.

Dit hebben Amerikaanse overheidsfunctionarissen gezegd tegen de New York Times. Het is onduidelijk welke stappen het ministerie wil nemen om toegang te krijgen tot WhatsApp gesprekken. Een rechtszaak tegen de dienst wordt niet uitgesloten.

Meelezen met WhatsApp gesprekken

De functionarissen doen de uitspraken nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie in een onderzoek tegen beperkingen aanloopt door de versleuteling die WhatsApp gebruikt. Een rechter zou in deze zaak toestemming hebben gegeven de communicatie van een verdachte af te luisteren, maar dit blijkt in de praktijk niet mogelijk door de versleuteling die WhatsApp hanteert. Om welke zaak het gaat willen de anonieme functionarissen niet loslaten. Het zou in ieder geval niet gaan om een onderzoek naar terrorisme.

In de VS speelt op dit moment ook een zaak tussen de FBI en Apple, waarin de FBI Apple probeert te dwingen te helpen toegang te krijgen tot een iPhone. Deze is eigendom van één van de terroristen achter de terroristische aanslag in San Bernardino. Apple weigert hieraan mee te werken en stelt dat het kraken van de beveiliging de veiligheid van alle iPhones wereldwijd in gevaar te brengen. Daarnaast is Apple bang dat de zaak een precedent zoekt voor andere zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.