Nederlanders tieners opgepakt voor hacken Instagram accounts

handboeien-klein

Twee Nederlanders tieners zijn opgepakt voor het hacken van Instagram accounts. Door deze accounts te kapen wisten de tieners advertentie-inkomsten in handen te krijgen.

De NOS meldt dat het om twee tieners van 18 en 19 jaar uit Alblasserdam en Boskoop gaat. Via phishing zouden zij inloggegevens van ruim honderd Instagram gebruikers in handen hebben gekregen. Het gaat hierbij zeker om twee Nederlandse gebruikers. De hackers richtten hun pijlen specifiek op Instagram accounts met veel volgers, aangezien deze meer advertentie-inkomsten opleveren.

Advertenties verkopen

Zodra een account met veel volgers was gekaapt namen de aanvallers contact op met bedrijven met het aanbod op de accounts te adverteren. Sommige bedrijven zijn ingegaan op dit verzoek en maakte forse geldbedragen over in ruil voor publiciteit. Dit geld is weggesluisd en omgezet in bitcoins. In totaal zouden de hackers op deze manier tienduizenden euro’s hebben gestolen.

"De verdachten hebben niet alleen bedrijven opgelicht, maar ook de volgers van Instagramgebruikers afgepakt", zegt een politiewoordvoerder tegenover de NOS. "De slachtoffers waren daardoor in een keer hun marktwaarde kwijt. Daarbij is het heel vervelend dat mensen in je digitale leven terecht komen." Deze week wordt bepaald of de hackers nog langer vast moeten blijven zitten.

Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.