Mannen leiden drie keer zoveel schade door cybercrime dan vrouwen

Een hacker (bron: FreeImages.com/Simon Stratford)

Mannen die doelwit worden van cybercrime leiden hierdoor gemiddeld drie keer zoveel schade dan vrouwen. Vrouwen zijn echter zes maal vaker doelwit van cybercriminelen.

Dit blijkt uit gegevens van de Economic and Cyber Crime Prevention Centre van de politie in het Britse Londen waarover Information Age bericht. Britse mannen die tussen november 2014 en oktober 2015 doelwit zijn geweest van cybercriminelen verloren gemiddeld 3.014 euro (2.354 pond). Voor vrouwen lag de schade met 1.036 euro (809 pond) een stuk lager. Een verklaring voor dit verschil geeft de Londense politie echter niet.

Vrouwen zijn zes maal vaker doelwit

Opvallend is ook dat vrouwen maar liefst zes maal vaker doelwit zijn van fraude met online winkelen of fraude op een veilingsite. Ook geven vrouwen vaker aan dat cybercriminaliteit een ‘significante impact’ heeft op hun gezondheid en financiële welzijn dan mannen. Uit de gegevens blijkt ook dat cybercriminaliteit een heftigere impact heeft naarmate slachtoffers ouder zijn.

Chris Greany, hoofd van de Britse National Police Coordinator for Economic Crime, stelt dat 80% van alle cybercriminaliteit en online fraude voorkomen kan worden als mensen en bedrijven eenvoudige maatregelen nemen. Greany doelt hiermee op het regelmatig wijzigen van wachtwoorden, het installeren van beveiligingssoftware en het verzamelen van voldoende kennis over digitale oplichting. Greany benadrukt dat mensen hier zelf een verantwoordelijkheid in hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.