Kamervragen over kwetsbaarheid van gemeentewebsites voor drown-lek

encryptie

VVD-Kamerleden Veldman en De Caluwé en PvdA-Kamerlid Oosenbrug (PvdA) hebben Kamervragen gesteld aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over de kwetsbaarheid van gemeentewebsites voor het drown-lek. Via dit lek is het mogelijk versleutelde verbindingen te kraken om gevoelige informatie in handen te krijgen.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de website van tientallen Nederlandse gemeenten kwetsbaar zijn voor het drown-lek. In totaal werden 175 gemeentewebsites onder de loep genomen. 33 bleken kwetsbaar voor het drown-lek, terwijl 51 websites hun beveiliging niet op orde hadden of deels kwetsbaar waren voor het drown-lek. Gevoelige informatie die burgers via deze website insturen bij de gemeente kan hierdoor worden onderschept en uitlekken.

De VVD’ers Veldman en De Caluwé en PvdA’er Oosenbrug stellen Kamervragen aan minister Plasterk over de maatregelen die tot nu toe zijn genomen om de kwetsbaarheid van de websites aan te pakken. Ook willen de Kamerleden weten wat Plasterk doet om gemeenten te stimuleren maatregelen te nemen tegen het lek, wat de Autoriteit Persoonsgegevens doet met betrekking tot het drown lek en welke rol het Nationaal Cyber Security Center (NCSC) hierbij kan spelen. Tot slot willen de Kamerleden informatie over de rol die Plasterk denkt te kunnen spelen in het verbeteren van de omgang met privacy bij gemeenten. Minister Plasterk krijgt drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1