Cybercriminelen lopen buit van 1 miljard dollar mis door spelfout

hacker4-gabor-kalman

Een groep cybercriminelen is door een blunder een buit van bijna 1 miljard dollar misgelopen. De groep probeerde vanaf de Federal Reserve Bank of New York geld over te schrijven van de centrale bank in Bangladesh naar rekeningen in de Filipijnen en Sri Lanka. Een spelfout gooide echter roet in het eten.

Dit meldt Business Insider. De hackers hebben tientallen transactieverzoeken klaar weten te zetten bij de bank. De vier eerste transacties werden probleemloos uitgevoerd en leverden de groep 81 miljoen dollar op. Bij een vijfde verzoek moest het lijken alsof geld werd overgeschreven naar een goed doel. In de naam van dit goede doel maakten de cybercriminelen echter een spelfout en schreven het woord ‘foundation’ als ‘fandation’.

Routineonderzoek

Deze fout trok de aandacht van bankmedewerkers, die een routineonderzoek hebben gestart. Uit dit onderzoek bleek de transactie frauduleus te zijn, en werden daarnaast ook tientallen andere transactieverzoeken bij andere banken aangetroffen. In totaal hadden deze transacties een waarde van zo’n 1 miljard dollar.

De hackers zouden overigens niet uit Bangladesk komen, maar wel gedetailleerde kennis hebben gehad van de werking van de centrale bank van Bangladesk. Het is niet duidelijk hoe de aanvallers aan deze informatie zijn gekomen. Ook wordt nog onderzocht hoe de cybercriminelen toegang hebben weten te krijgen tot de systemen van de bank. De centrale bank van Bangladesh meldt dat een deel van de 81 miljoen dollar die wel met succes werd gestolen inmiddels weer terug is gehaald. De bank werkt samen met de Filipijnse autoriteiten om ook de rest van het geld op te sporen.

Meer over
Lees ook
Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Drie trends voor cyberaanvallen in 2024

Allianz: in België blijven Cyberincidenten (bijv. cybercriminaliteit, verstoringen van IT-netwerken en -diensten, malware/ransomware, datalekken, boetes en straffen) het nummer één risico sinds 2018. In Nederland klommen Cyberincidenten vier posities naar de tweede plaats.

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt overname Avian Digital Forensics aan

DataExpert kondigt de overname aan van Avian Digital Forensics, een Deens bedrijf gespecialiseerd in digitale recherche- en eDiscovery-technologieën. Met de overname van Avian versterkt DataExpert zijn aanwezigheid in de Scandinavische landen.

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Ongebruikelijke aanvalsketen TA577 veroorzaakt NTLM-datadiefstal

Proofpoint identificeerde vorige week een nieuwe aanvalsketen van TA577 die NT LAN Manager authenticatie-informatie steelt. Het cybersecurity bedrijf identificeerde minstens twee campagnes die dezelfde techniek gebruikten voor het stelen van NTLM hashes op 26 en 27 februari 2024.