Nieuwe ransomware neemt Mac’s in gijzeling

Malware (bron: FreeImages.com/Andrzej Pobiedzińsk)

De nieuwe ransomware KeRanger besmet OS X machines. Hiermee is de malware de eerste volledig functionele vorm van ransomware die gericht is op het OS X besturingssysteem.

KeRanger is op 4 maart ontdekt door onderzoekers van beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks. De ransomware wordt door cybercriminelen verspreidt via een malafide variant van Transmission, een applicaties waarmee torrents gedownload kunnen worden. Wie met de malware besmet raakt ziet zijn data versleuteld worden. De aanvallers vragen slachtoffers 1 bitcoin, omgerekend zo’n 365 euro, aan losgeld te betalen om weer toegang te krijgen tot hun data.

Snel ingegrepen

De ransomware is slechts korte tijd verspreid. Palo Alto Networks stelt de malware slechts enkele uren nadat deze door cybercriminelen online is gezet te hebben ontdekt. Ook Apple zou snel hebben ingegrepen door het certificaat dat is gebruikt om de malware te ondertekenen in te trekken, zodat deze door Gatekeeper wordt gedetecteerd.

Eerder dook al de FileCoder ransomware op voor het OS X platform. De ontwikkeling van deze malware was echter niet afgerond door de ransomware werd ontdekt. KeRanger is dan ook de eerste volledig functionele ransomware die voor OS X opduikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *