VN-commissaris waarschuwt voor impact van kraken iPhone terrorist

Zeid Ra’ad Al Hussein, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de Verenigde Naties, laat zich kritisch uit over de rechtszaak tussen de FBI en Apple over het kraken van een iPhone. De functionaris waarschuwt voor de impact die het kraken van deze specifieke iPhone kan hebben op de lichamelijke en financiële veiligheid van miljoenen mensen.

De Hoge Commissaris noemt het kraken van een iPhone in een verklaring een ‘gift aan autoritaire regimes en criminele hackers’. Hiermee reageert de functionaris van de VN op de juridische strijd tussen de FBI en Apple, waarin de FBI Apple wil dwingen hen te helpen toegang te krijgen tot een iPhone van een terrorist die betrokken was bij de aanslagen in San Bernardino.

Pandora’s Box

Zeid Ra’ad Al Hussein waarschuwt dat de Amerikaanse autoriteiten in een poging een security gerelateerd probleem op te lossen in één zaak het risico nemen een ‘Pandora’s Box’ te openen die extreem gevaarlijke gevolgen kan hebben voor de mensenrechten van miljoenen mensen wereldwijd. De Hoge Commissaris vraagt alle betrokken partijen daarom goed te kijken naar de impact die deze zaak kan hebben op de rest van de wereld.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten stelt overigens ook dat de FBI zoveel mogelijk geholpen moet worden om de aanslag in San Bernardino te onderzoeken. Hij benadrukt dat Apple door niet meer te willen werken aan dit onderzoek geen criminelen of terroristen probeert te beschermen, maar juist wil voorkomen dat een rode lijn wordt overschreden die noodzakelijk is om ons allemaal te beschermen te criminelen en repressie.

Buitenproportioneel

“Er zijn veel manieren om te onderzoeken of deze moordenaars handlangers hadden, naast het dwingen van Apple om software te creëren die de beveiligingsfuncties van zijn eigen telefoons ondermijnt. Dit draait niet om één zaak en één IT-bedrijf in de wereld. Dit zal enorme gevolgen hebben voor de toekomst van de veiligheid van individuen in een digitale wereld die in toenemende mate is verweven met de fysieke wereld waarin wij leven”, aldus Zeid Ra’ad Al Hussein. Hij noemt de poging van de FBI om Apple te dwingen de beveiliging van de iPhone in kwestie te ondermijnen buitenproportioneel.

Ook benadrukt Zeid Ra’ad Al Hussein dat encryptie en anonimiteit noodzakelijk zijn om de vrijheid van mening, vrijheid van meningsuiting en het recht op privacy te kunnen waarborgen.

Meer over
Lees ook
Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec kondigt nieuwe versie van Security Center aan

Genetec Inc., technologieleverancier van oplossingen voor unified security, openbare veiligheid, operations en business intelligence, heeft een nieuwe versie aangekondigd van haar unified security platform Security Center.

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

Wegiz belangrijke stap voor digitale beveiliging zorgsector

De kogel is door de kerk! In navolging van de Tweede Kamer stemde ook de Eerste Kamer op 19 april 2023 vóór de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz). Dit houdt in dat de uitwisseling van patiëntgegevens tussen zorgaanbieders voortaan verplicht elektronisch verloopt.

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert onderzoek onderstreept belang digitaal vertrouwen voor bedrijfsresultaten en klantloyaliteit

DigiCert, de leverancier van digitaal vertrouwen, heeft het onderzoek 'Digitaal vertrouwen: de stand van zaken in 2022' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat bijna de helft van de consumenten (47%) al eens is overgestapt naar een ander bedrijf doordat ze het vertrouwen in de digitale beveiliging van een bedrijf verloren. Als bedrijven hun digitaal vert1